Victor Ponta nu vrea sa-i demita din Guvern pe ministrii cu probleme de coruptie.
În ciuda recomandărilor şi presiunilor venite dinspre Comisia Europeană, premierul nu vrea să-i demită pe membrii Guvernului care au probleme cu legea.
Nici intervenţia clară a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, nu l-a convins pe premierul Victor Ponta să-i elimine din Guvern pe miniştrii cu probleme de corupţie. În cadrul declaraţiilor comune susţinute ieri, la Bruxelles, împreună cu premierul român, Barroso a ţinut să accentueze faptul că politicienii ar trebui să ofere un exemplu şi să se retragă dacă există acuzaţii de corupţie. „Vrem să vedem progrese în continuare legat, de independenţa Justiţiei şi aşteptăm ca politicul, politicienii, să dea un exemplu dându-se la o parte, atunci când există decizii privind integritatea sau acuzaţii de corupţie”, a spus preşedintele CE. Recomandarea lui Barroso vine ca urmare a Raportului pe Justiţie publicat de Comisia Europeană la mijlocul săptămânii trecute, potrivit căruia „în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal”. Chiar dacă nu au fost nominalizaţi, cei doi miniştri la care face referire raportul MCV sunt ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, trimis în judecată pentru dosarul „Transformatorul” şi vicepremierul PSD, Liviu Dragnea, cercetat penal pentru fraudele de la referendumul de pe 29 iulie 2012.
Fenechiu, remaniat după ce se pronunţă instanţa
În replică, în cursul după-amiezii de ieri, în cadrul unei declaraţii de presă pe care a susţinut- o departe de Barroso, premierul Victor Ponta a anunţat că îl va remania pe Relu Fenechiu din guvern doar în cazul în care o instanţă se va pronunţa în dosarul său. „În cazul domnului Fenechiu, am anunţat înainte chiar ca să-l propun ca ministru, fiind vorba despre o faptă care nu are legătură cu activitatea de ministru, că nu aştept decizia definitivă şi irevocabilă a instanţei, ci că în primă instanţă, dacă există o decizie de condamnare, exact în aceeaşi zi nu mai este ministru”, a spus Ponta. Este, însă, puţin probabil ca o sentinţă în cazul lui Relu Fenechiu să fie dată în curând, în condiţiile în care primul termen de judecată în dosarul în care este inculpat a fost 14 noiembrie 2012. Până în acest moment, s-a demonstrat că soluţionarea în instanţă a unor cazuri penale în care sunt implicaţi politicieni durează ani de zile. Ponta l-a apărat şi pe Liviu Dragnea, spunând că acesta nu este deocamdată trimis în judecată pentru nimic.
Antonescu, de aceeaşi părere cu şeful Guvernului
Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, este de acord ca Fenechiu să stea în Guvern până se pronunţă instanţa. „Sunt de acord pentru că în momentul în care instanţa se va pronunţa, chiar dacă nu este vorba de o sentinţă definitivă, în cazul unei sentinţe nefavorabile, avem totuşi de-a face cu o sentinţă, ceea ce înseamnă cu totul altceva decât părerea unei părţi”, a spus el.
Premierul îl ascultă pe Băsescu. Parțial
După ce preşedintele Traian Băsescu a sugerat Executivului să trimită statelor membre ale UE o scrisoare în care să se angajeze la remedierea problemelor din raportul MCV, premierul i-a preluat, parţial, ideea. Ponta a declarat că va trimite o scrisoare oficialilor europeni, cerând aderarea la Spaţiul Schengen, mai ales că Raportul MCV precizează că România îndeplineşte condiţiile tehnice. Aceasta ar urma să fie semnată de el, de Traian Băsescu şi de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Mai mult, Ponta a spus că se bazează pe şeful statului să ducă el însuşi scrisoarea la Bruxelles, cu ocazia lucrărilor Consiliului European ce se vor desfăşura joi şi vineri. Reamintim că, la precedenta sa participare la Consiliu, în decembrie, Băsescu a înmânat mai multor lideri copii ale acordului de coabitare încheiat între el şi premier.EVZ.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!