Restrictile fata de importurile de carne din SUA ridicate de UE

 

Comisia Europeana a aprobat luni utilizarea acidului lactic pentru decontaminarea carcaselor bovine precum si importul de porci vii proveniti din SUA, un gest de deschidere fata de autoritatile de la Washington inaintea unei posibile lansari a negocierilor pentru un acord de liber schimb transatlantic, relateaza AFP.

Carne-SUA-webCele doua masuri vor intra in vigoare de la 25 februarie 2013.

Problema tratarii carcaselor bovine cu acid lactic era un subiect de disputa intre SUA si UE, in conditiile in care aceasta substanta este larg utilizata de abatoarele din SUA in timp ce UE interzicea importurile de carne tratata in acest mod.

Masura ‘va contribui la reducerea contaminarii cu cei mai importanti patogeni care sunt la originea intoxicatiilor alimentare precum E.coli si salmonela’, a precizat Comisia intr-un comunicat. Insa ‘posibilitatea utilizarii acidului lactic nu trebuie sa fie considerata un substitut al practicilor corecte si a normelor igienice din abatoare’, avertizeaza executivul comunitar.

Ministrii europeni ai agriculturii nu au reusit sa ajunga la un acord in acest dosar la reuniunea lor din luna noiembrie 2012 astfel ca era de datoria Comisiei Europene sa ia o decizie. Autoritatea Europeana de Securitate Alimentara (EFSA) a emis un aviz favorabil inca din luna iulie 2011.

Un astfel de acord intre UE si SUA este evocat de mai multi ani. Un grup de lucru a fost infiintat in luna noiembrie 2011 si o decizie politica privind lansarea oficiala a negocierilor ar putea fi luata in curând, sub presedintia irlandeza a UE care a facut din acest subiect una din prioritatile sale.agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie