MAI curat ca lacrima.Discriminarea la locul de munca eradicata.

 

„Nicio structură din MAI nu este şi nu poate fi caracterizată de acest fenomen”, a afirmat Radu Stroe, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

radu stroeŞeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a susţinut că doar 8-10 sesizări în toată ţara au fost semnalate ca fiind posibile cazuri de discriminări la locul de muncă din rândul celor peste 6.000 de angajate ale ministerului chestionate de psihologi şi sociologi.

Persoanele care au semnalat astfel de problemele la locul de muncă vor beneficia de sprijinul psihologilor ministerului.

Testarea angajatelor din MAI a avut loc în perioada 10-21 ianuarie, în toate structurile din minister.

Potrivit lui Stroe, 70% din totalul persoanelor chestionate de sex feminin au răspuns la întrebările sociologilor şi psihologilor. Restul de 30% ori nu au dorit să răspundă la întrebări ori au fost în concediu.

El a precizat că există structuri din MAI unde nu a fost depistată nicio situaţie referitoare la discriminarea femeilor la locul de muncă, fiind vorba despre Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Jandarmeria Română.

Ministrul a apreciat că, deşi nu au fost semnalate decât câteva cazuri de discriminare, două-trei prezentate şi în presă, nu se poate vorbi despre un fenomen, dar în acelaşi timp este foarte grav că ele există.

Măsurile propuse de ministru pentru ca pe viitor cazurile de hărţuire sexuală sau discriminare la locul de muncă să fie cunoscute din timp fac referire la crearea unui mecanism de semnalare în timp real, „care să fie ieşit din structura ierarhică”. Astfel, ar putea fi creată o structură la nivelul ministerului care să preia, printr-o linie telefonică, informările făcute de angajatele care se confruntă cu probleme la locul de muncă. De asemenea, ar putea fi proiectat şi implementat „un sistem de avertizare timpurie, pentru a ajunge informaţia la conducerea ministerului”, a arătat Stroe.

Alte „măsuri organizatorice” ar fi: desfăşurarea unei campanii de informare la nivel naţional, sesiuni de pregătire în domeniul discriminării, dar şi un „studiu amplu plătit pentru construirea altor politici publice”. Ministrul nu a precizat câţi bani ar putea cheltui MAI pentru implementarea acestor programe.

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a precizat că la evaluarea care a avut loc în perioada 10-21 ianuarie au participat 74 de psihologi, sociologi şi specialişti în resurse umane iar angajatele care au răspuns la chestionare au avut dreptul la anonimat şi confidenţialitate.

Potrivit acestuia, 85% din femeile care au răspuns întrebărilor specialiştilor au apreciat locul de muncă în termeni pozitivi iar 15% au apreciat serviciul „în limita obligaţiilor profesionale”. Cele 10 semnalări privind posibile cazuri de discriminare la locul de muncă sunt „situaţii izolate, ce necesită o abordare punctuală”, a susţinut Tobă.

Şeful IGPR a adăugat că nu există înregistrate plângeri penale în ceea ce priveşte hărţuirea sexuală.

În Poliţie lucrează peste 8.800 de femei, dintre care 133 au funcţii de conducere.

La conferinţă au participat ministrul Radu Stroe, şeful IGPR, Petre Tobă, şi şeful Centrului de Psihosociologie al MAI, comisar-şef Darius Turc. AGERPRES

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Mihaela S. spune:

    Sa nu ne ascundem dupa deget! In firme hartuirea sexuala este REGULA nu accident. Macar astia de la bugetari au facut ceva, orice. La privati …

Adaugă părerea ta


 

Distribuie