Lovitura in industria eolienelor: Transelectrica va prelua de la producatorii de energie eoliana doar energia pe care acestia au notificat ca o vor produce
O procedura de lucru a Transelectrica avizata de ANRE stabileste ca Sitemul Energetic National va prelua de la producatorii de energie eoliana doar energia pe care acestia au notificat ca o vor produce.
O procedura de lucru a Transelectrica, avizata de Agentia de Reglementare în Energie, da o lovitura industriei eoliene locale. Firmele nu vor mai beneficia de prevederea preluarii cu prioritate a întregii cantitati de energie pe care o produc în turbinele proprii, ci doar a acelei cantitati notificate care asigura functionarea echilibrata a Sistemului Energetic National. Mai exact, în zilele în care productia de energie eoliana este mare iar consumul scazut, producatorilor li se vor prelua doar transe de pâna la 20% din productia suplimentar înregistrata peste notificare pentru a nu destabiliza ceilalti producatori termo, hidro si nuclear, dupa cum explica Octavian Lohan, directorul SEN si unul dintre semnatarii procedurii.
„Daca ei au facut o notificare de productie de 500 MWh si fac 700 de MWh, atunci îi spun sa coboare pâna la 20% din notificare pentru ca, oricum, nu-i pot prelua mai mult. Nu pot sa opresc din termo si hidro doar ca sa le preiau tot ce produc ei”, arata Lohan.
Potrivit acestuia, procedura amintita nu va duce la un recul al investitiilor în noi capacitati de productie de energie eoliana, ci doar va responsabiliza producatorii sa produca exact cât au notificat ca vor produce.
În aceleasi cuvinte vorbeste despre procedura si presedintele ANRE Nicolae Havrilet. Acesta admite ca exista o problema în SEN cu turbinele eoliene în sensul în care acestea pot sa produca prea multa energie în conditiile în care este posibil ca sistemul nu o poate prelua pe toata fara sa se scoata din functiune alte capacitati, precum cele termo si hidro.
„N-o sa ne apucam acum sa golim Portile de Fier doar pentru ca producatorii de energie din surse eoliene cer sa li se preia integral toata cantitatea de energie produsa. Ce se poate prelua se va prelua, ce nu, nu. Ei trebuie sa-si gestioneze cu atentie productia pentru a nu distorsiona SEN”, spune Havrilet, pentru economica.net.
Faptul ca Transelectrica nu-i mai preia unui producator de energie eoliana decât cantitatea de energie de care are nevoie sistemul fara a fi destabilizat nu înseamna ca producatorul nu-si poate contracta energia pe bursa OPCOM sau s-o exporte. Practic, operatorul turbinei poate decide sa diminueze productia pâna la nivelul impus de la Dispeceratul Energetic sau s-o mentina la capacitate maxima si sa gaseasca singur solutii pentru excesul de productie.
Procedura ANRE si Transelectrica reprezinta un prim pas în contraofensiva statului pentru limitarea privilegiilor de care se bucura industria eoliana, unde profitul este mare si imediat. Datorita subventiei de care se bucura acesti producatori si a preluarii cu prioritate a energiei produse în sistem, investitia într-un parc eolian se amortizeaza în circa patru ani.
Pentru reprezentantii Asociatiei pentru Energie Eoliana (RWEA)este înca devreme pentru a furniza un raspuns cu privire la impactul asupra industriei provocat de procedura avizata de ANRE. „Deocamdata nu ne afecteaza. Vom studia actul si vom emite o parere avizata”, a precizat Ionel David, consultant la RWEA.
România este în plin boom eolian. Zeci de proiecte de parcuri eoliene sunt anuntate pentru urmatorii ani care se adauga altor zeci deja instalate sau în curs de instalare. La sfârsitul anului trecut erau operabili 1.941 MW eolieni, cea mai mare majoritate fiind în Dobrogea. În acest an se vor mai instala înca 2.000 de MW. Transelectrica are cereri de avize pentru 30.000 de MW eolieni însa sistemul nu suporta, în prezent, mai mult de 5.000 de MW.
Miza investitorilor în eoliene este subventia de la stat pentru productia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrala eoliana primeste de la stat 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem iar pretul unui certificat pe piata libera fluctueaza între 28 de euro si 57 de euro.
Un certificat verde se emite de Transelectrica dupa producerea si livrarea unui MWh de energie regenerabila. Schema prin care România acorda aceste certificate este completata de obligatia ca furnizorii de electricitate sa achizitioneze un procent anual de certificate proportional cu energia livrata. La rândul lor, acestia îsi recupereaza banii de la consumatori prin factura la curent, în asa fel încât toata populatia României sprijina productia de energie verde.Florin Cojocaru,economica.net.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!