Imobilul de patrimoniu,Henri Coanda din Capitala, a fost vandut ilegal de secretarul general al Academiei Române, Ion Paun Otiman

 

Secretarul general al Academiei Române, Ion Paun Otiman, a vândut ilegal casa Henri Coanda, imobil de patrimoniu, în centrul Capitalei. Curtea de Conturi a sesizat Parchetul.

casa henri coanda imobil de patrimoniuUltimul raport public al Curtii de Conturi, pe anul 2011, arata cum un membru al Academiei Române a vândut ilegal unor rechini imobiliari o parte din casa lui Henri Coanda, donata statului român de urmasii marelui savant. Vinovat de ilegalitati, potrivit auditorilor, este secretarul general al Academiei, Ion Paun Otiman, fost senator PNL de Timis, în legislatura 2000-2004.

Monument istoric de o inestimabila valoare, imobilul a fost înstrainat în 2008, la un pret mult mai mic decât valoarea de piata, cu toate ca statul avea dreptul legal de preemptiune, prin Ministerul Culturii.

TUN IMOBILIAR

Afacerea imobiliara a fost pusa la cale în 2008, când palatul Coanda se afla în administrarea RAAPPS. Artizanii ingineriei imobiliare au fost secretarul general al Academiei, Ion Paun Otiman, si afaceristii George Jipa si Marina Vivien Slivinschi.

La 17 ianuarie 2008, Otiman l-a mandatat pe George Jipa sa recupereze de la RAAPPS, în numele Academiei Române, etajul casei Coanda. În aceeasi zi si tot la acelasi notar, a mai semnat o procura pentru Jipa, pe care-l împuternicea ca, odata recuperat imobilul, sa vânda drepturile asupra acestuia, contra sumei de 350.000 de euro, Marinei Vivien Slivinschi, fapt ce demonstreaza premeditarea. Aceasta din urma este asociata cu George Jipa în mai multe firme, printre care DGV Logistic Consult, Enigma Trading Co sau agentia de turism Enigma Travel. Pe 4 iulie 2008, RAAPPS a predat etajul imobilului Academiei Române, care a ajuns, ulterior, în proprietatea rechinilor imobiliari.

ILEGALITATI PE BANDA RULANTA

Curtea de Conturi a stabilit ca înstrainarea imobilului este ilegala. Atunci când a semnat împuternicirile pentru cedarea drepturilor asupra cladirii, Ion Otiman nu a avut acordul Prezidiului Academiei Române. Tranzactia imobiliara a încalcat si Legea patrimoniului national, vânzarea facându-se fara avizul Ministerului Culturii. Mai mult, reprezentantii ministerului avertizasera Academia Româna, printr-o adresa, ca vila este monument istoric, iar statul are drept de preemptiune.

„Vânzarea s-a efectuat fara exercitarea dreptului de preemptiune al statului român, prin Ministerul Culturii, prevazut de Legea nr. 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, printr-o declaratie falsa a vânzatorului Academia Româna, si anume ca “imobilul nu face parte din patrimoniul cultural national”, se mentioneaza în raportul Curtii de Conturi. Mai mult decât atât, sustin auditorii, pretul vânzarii, stabilit fara nicio baza legala la 350.000 de euro, a fost mai mic cu 70.000 de euro decât valoarea expertizata a imobilului. Sorin Ghica, adevarul.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie