ICCJ judeca astazi procesul privind privatizarea ICA

 

Înalta Curte de Casatie si Justitie judeca marti procesul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), în care este acuzat si fostul senator Dan Voiculescu.

iccjPe 31 ianuarie, ÎCCJ a decis amânarea judecarii pentru ca dosarul sa fie trimis la completul la care a fost repartizat initial dupa ce Tribunalul Bucuresti si-a declinat competenta în urma alegerii ca senator a lui Dan Voiculescu, pe motiv ca trebuie asigurata continuitatea. În acest fel, marti, dosarul va fi luat în discutie de completul format din judecatorii Lavinia Lefterache, Corina Jîjîie si Mariana Ghena. Noul complet va trebui sa ia act însa de faptul ca Dan Voiculescu si-a dat demisia din functia de senator, astfel încât dosarul ar urma sa se întoarca la tribunal.

Tribunalul Bucuresti a decis, pe 20 decembrie 2012, ca dosarul privind privatizarea Institutului pentru Cercetari Alimentare (ICA) sa fie retrimis spre judecare la ÎCCJ, având în vedere ca Dan Voiculescu, inculpat în acest dosar, a fost ales senator. TB si-a declinat competenta de a judeca dosarul în favoarea ÎCCJ, dupa ce în Monitorul Oficial a fost publicata hotarârea privind validarea mandatelor senatorilor alesi pe 9 decembrie 2012.

Initial, dosarul a fost trimis spre judecare la ÎCCJ, însa a fost mutat la Tribunalul Bucuresti, dupa ce Dan Voiculescu si-a dat demisia din Senat pe 25 iunie 2012.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecata, în decembrie 2008, de procurorii DNA în calitate de actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (GRIVCO) SA Bucuresti, de membru al Adunarii Generale a Actionarilor si al Consiliului de Administratie ale ICA si de membru al AGA si director general al SC „Bioprod” SA Bucuresti.

Procurorii anticoruptie au retinut în sarcina acestuia infractiunile de folosire de catre o persoana care îndeplineste o functie de conducere într-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate în scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum si de spalare de bani, ambele infractiuni savârsite în forma continuata.

În acest dosar a mai fost trimis în judecata fostul administrator al SC „Benefica” SA Bucuresti (firma din grupul GRIVCO) Jean-Catalin Sandu, secretar executiv al PC (fost Partidul Umanist Român) si vicepresedinte al AVAS, pentru complicitate la infractiunea de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinând agentilor economici la care statul este actionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti, a fost trimis în judecata pentru abuz în serviciu contra intereselor publice si fals în înscrisuri sub semnatura privata. agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie