Stabilitatea legislatiei fiscale ar fi benefica economiei si afacerilor din Romania
România are un impozit pe profit relativ scazut, ceea ce prezinta interes pentru investitori, dar o stabilitate crescuta a legislatiei fiscale ar aduce multe beneficii mediului de afaceri si economiei, se arata într-un comunicat KPMG.
„România are un impozit pe profit relativ scazut, ceea ce prezinta interes pentru investitori. Totusi, una dintre dificultatile constante este reprezentata de schimbarile legislative dese, atât în sfera impozitelor directe, cât si a celor indirecte. Desi provocarile Guvernului de a mentine veniturile la buget în aceasta perioada dificila sunt evidente, o stabilitate crescuta a legislatiei fiscale ar aduce multe beneficii mediului de afaceri si economiei per ansamblu. Oamenii de afaceri trebuie sa-si planifice activitatile pe termen mediu si lung si au nevoie ca taxele ce trebuie platite sa fie clare. Schimbarile neasteptate pot produce efecte nedorite în mediul de afaceri”, a aratat Serban Toader, Senior Partner KPMG în România.
Daca, în România, impozitul pe profitul companiilor si persoanelor fizice este la acelasi nivel, de 16%, media europeana se situeaza la 20,39% – pentru firme si de 34,86% pentru persoane fizice.
În Europa de Est, cel mai mic impozit pe venit pentru persoane fizice este în Bulgaria (10%), iar cel mai ridicat – în Polonia (32%).
Pentru companii, Bulgaria aplica tot un impozit de 10%, în schimb, Ungaria, Cehia, Slovacia si Polonia sunt aliniate la 19%.
Pe plan global, anul trecut, Emiratele Arabe Unite au avut cea mai înalta cota a impozitelor directe (55%), urmate de SUA (40%) si Japonia (38,01%).
Cea mai scazuta cota a impozitului pe profit (9%) din lume a fost înregistrata în Muntenegru, urmata de un numar de tari cu un impozit de 10%, printre care Serbia, Cipru, Paraguay si Qatar. Aceasta cota stabilita prin lege poate fi diferita de cota efectiva de impozit. De exemplu, în Emiratele Arabe Unite nu se percepe impozitul pe profit pentru anumite categorii de contribuabili.
În privinta impozitelor indirecte (TVA, de exemplu), România a majorat cota de TVA de la 19% la 24% în anul 2010, ajungând astfel sa se situeze la limita de sus a cotelor de impozitare, cu doar câteva puncte sub maximul de 27% din Ungaria, a afirmat Ramona Jurubita, Partner Asistenta Fiscala, KPMG în România. capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!