Senatul si Camera Deputatilor se intrunesc astazi in prima sesiune ordinara din acest an. Primul punct: bugetul de stat
Senatul si Camera Deputatilor se intrunesc, luni, in prima sesiune ordinara din acest an, cele doua Camere avand ca prioritate adoptarea proiectelor Legii bugetului de stat si al Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2013.
Senatorii si deputatii se vor intruni separat, in plen, in cursul zilei de luni, pentru a stabili conducerea fiecarei Camere, urmand ca marti sa participe la o sedinta comuna pentru dezbaterea si adoptarea celor doua proiecte de buget.
Parlamentarii vor decide, prin vot, daca isi insusesc proiectul Legii bugetului de stat si cel al Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2013 propuse de Executiv, care au primit raport favorabil, cu amendamente, din partea comisiilor pentru buget-finante ale celor doua Camere.
Pe ordinea de zi a celor doua Camere ar putea sa figureze, in acest an, si proiectul de revizuire a Constitutiei, modificare dorita de toate partidele parlamentare, fiecare dintre acestea avand insa alte obiective.
Majoritatea parlamentara din Camera Deputatilor si din Senat doreste, de asemenea, modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, care in forma actuala a dus la cresterea semnificativa a numarului de parlamentari in urma alegerilor din decembrie 2012, dela 471 la 588.
In actuala sesiune legislativa, cele doua Camere ale Parlamentului vor dezbate, de asemenea, initiativa legislativa a senatorului PSD Trifon Becalurencu prin care acesta propune eliminarea conditiei de cvorum la referendumul national si ca, in cazul revizuirii Constitutiei, conditia de validare sa fie participarea a cel putin 30 la suta plus unul din alegatorii inscrisi in listele electorale permanente.
Senatorii si deputatii asteapta, de asemenea, decizia presedintelui Traian Basescu privind promulgarea Legii privind Statutul deputatilor si senatorilor, seful statului avand optiunea sa retrimita, pentru dezbatere legea in Parlament. De altfel, el a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca luni va decide daca promulga modificarile la Statutul parlamentarilor, retrimite actul normativ Legislativului sau trimite la Curtea Constitutionala.
Parlamentarii si-au modificat Statutul astfel incat au eliminat prevederea prin care mandatul acestora inceta la data ramanerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI de constatare a incompatibilitatii.
Potrivit deciziei Parlamentului, mandatul unui senator sau deputat va inceta, din motive ce tin de incompatibilitate, la data mentionata in cuprinsul demisiei pentru incompatibilitate, la data adoptarii unei hotarari a Camerei din care face parte parlamentarul sau la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care se respinge contestatia la raportul ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea.
De asemenea, potrivit deciziei parlamentarilor, solicitarea de retinere, arestare sau perchezitie „trebuie sa contina indicarea cazului prevazut de Codul de procedura penala si motivele concrete si temeinice, care justifica luarea masurii preventive sau dispunerea perchezitiei”.
In plus, parlamentarii ar urma sa-si elaboreze si un cod de conduita.
Pe de alta parte, senatorii si deputatii vor mai avea de dezbatut, in plen, peste o suta de proiecte de lege si initiative legislative depuse la Birourile permanente, transmise comisiilor de specialitate pentru raport sau pentru care comisiile parlamentare au adoptat rapoarte care vor fi prezentate plenului pentru dezbatere.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!