Ce mancam de fapt? Peste 90% din carnea de pasare comercializata in Romania este INJECTATA
In Romania, peste 90% dintre puii din hipermarketuri sunt injectati, sustine Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara. Mai mult, el spune ca injectarea se practica nu doar pentru a da un aspect atragator carnii, ci si pentru a prelungi termenul de valabilitate al acesteia.
Bulgaria a interzis vanzarea carnii de pui injectata cu apa incepand din 20 februarie. Hotararea a nemultumit marile lanturi de magazine, dar si producatorii care aveau pe stoc carne de pui injectata. Carne de pui injectata cu apa se vinde in cantitati mari si in Romania, potrivit specialistilor.
„Fara discutie, exista aceasta carne injectata in Romania. Lucrul asta se intampla de foarte multa vreme. Tot ce arata frumos, rotund, aranjat in punga, in procent de 90% inseamna pui injectat. Se practica aceasta injectare si datorita maririi termenului de valabilitate, dar nu stim ce mancam. In Romania si in domeniul industriei alimentare si al respectului fata de consumator trebuie o legislatie foarte drastica. Trebuie sa avem standarde pentru fiecare produs, ca sa ne asiguram ca mancam sanatos”, a precizat Frumosu.
Presedintele FNSIA spune ca una din singurele modalitati prin care ne putem da seama de puii injectati este sa ne uitam la aspectul lor: „Tot ceea ce arata rotund si frumos inseamna injectat. Trebuie verificat bine, pentru ca in afara de apa poate sa mai contina si altceva si trebuie sa stim procentul care trebuie fi utilizat pentru a nu ne imbolavi”, mai spune Dragos Frumosu.
„Pe eticheta trebuie sa scrie „contine apa in procent de…”. Trebuie facuta o disciplina chiar daca marii producatori nu doresc lucrul asta. Daca gustati niste produse facute de o companie multinationala din Romania si acelasi produs din Franta, Germania, Belgia, veti observa ca produsul de acolo e mai bun. In Romania, din retete se „fura”, adica se foloseste mai putin pentru ca produsul sa iasa mai ieftin, dar consumand in multe situatii porcarii”, a subliniat presedintele FNSIA.
Nutritionistul Virgil Stroescu spune ca, daca problema este nationala, Institutul de cercetare alimentara trebuie sa ia mostre ale produselor si sa faca o cercetare.
„O dozare hormonala, sa vedem parametrii respectivi, pentru ca nu stim exact cand injecteaza apa daca este distilata sau contine si altceva. Si apoi, de ce sa nu lasi puiul in pace, asa cum s-a facut el? Nu trebuie sa ne jucam cu sanatatea”, a declarat nutritionistul Virgil Stroescu.
Nutritionistul sustine ca acesti pui sunt periculosi pentru sanatatea omului deoarece nu se stie cu exactitate compozitia substantei cu care acestia sunt injectati.
„Daca ar fi numai apa nu ar fi periculoasa, faptul ca degradeaza calitatea e cu totul altceva. Daca introduc in pui ceva, sigur nu o sa fie doar apa curata distilata. Ar trebui ca Institutul de cercetare a alimentelor sa reia aceasta problema si ei sa ne dea raspunsul exact. Trebuie sa vada chimic si biochimic ce modificari sunt, nu doar organic. Apa in sine nu face decat sa dam bani in plus, pentru ca cumparam apa. Problema este daca nu se intampla si modificari biochimice prin aceasta injectare cu apa si cu sare sau altceva”, a declarat Virgil Stroescu la Romania TV.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!