Medierea si micile modificari determinate de intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura civila in 2013

 

Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 4/2013 ce vizeaza Codul de procedura civila, precum si alte  acte normative conexe, se aduc mici modificari si cu privire la mediere.

Fanuta Lisman, Foto: juridice.ro

Fanuta Lisman, Foto: juridice.ro

Aceste modificari sunt minore, având în vedere faptul ca OUG nu face altceva decât sa proroge intrarea în vigoare a unor dispozitii.

Modificarile aduse de OUG nr. 4/2013, referitoare la mediere sunt:

1.  obligativitatea instantelor de a solicita dovada participarii la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii   intra in vigoare odata cu intrarea în vigoare a Noului Cod de procedura civila, adica la 15 februarie 2013;

2. sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare în judecata va fi aplicata de la 1 august 2013, proceselor începute dupa 1 august 2013;

3. pentru perioada 15 februarie – 1 august, sanctiunea neparticiparii la sedinta de informare si implicit lipsa dovezii (certificat/proces-verbal, dupa caz) este amenda prevazuta de Noul Cod de procedura civila, stabilita în cuantum de la 100 la 1000 lei.

4. se naste întrebarea: în cadrul caror procese  va solicita instanta dovada participarii la sedinta de informare de la 15 februarie?

Dat fiind faptul ca OUG nu prevede nimic în acest sens iar celelalte dispozitii nu fac alte referiri, când lega nu distinge, întelegem ca instanta va trebui sa ceara dovada participarii la sedinta de informare  în toate procesele aflate pe rol la 15 februarie precum si in toate procesele ce urmeaza a fi declansate.

Obesrvatii referitoare la sanctiunea stabilita de NCPC, prin art. 187 alin. 1 pct. 1, litera f), referitor la refuzul partii de a participa la sedinta de informare…Fanuta Lisman

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie