Lista taxelor noi introduse si a celor vechi modificate din Noul Cod Fiscal. Vezi cati bani castiga statul in plus

 

Noul Cod Fiscal care a intrat in vigoare vineri prevede, printre altele, introducerea de taxe noi, precum si majorarea unora deja existente.

codul fiscalModificarile au vizat toate taxele importante, intre care TVA, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe profit, precum si modificarea sistemului de impozitare din agricultura.

Guvernul a calculat ca masurile din noul Cod Fiscal ar urma sa aduca la buget venituri suplimentare de aproximativ doua miliarde de lei.

Categoriile care vor fi cel mai afectate sunt, printre altele, firmele cu o cifra de afaceri mai mica de 65.000 de euro, precum si un milion de mici fermieri. De asemenea, majorarea accizelor la bere, bauturi fermentate, tigarete, este de asteptat sa conduca la scumpiri ale acestor produse.

Una dintre cele mai importante schimbari fiscale: descurajarea tranzactiilor cu firme din paradisurile fiscale

O noutate adusa de Codul Fiscal pe 2013 se refera la tarile cu care Romania nu are incheiate acorduri de schimburi de informatii, adica cu paradisurile fiscale.

Specialistii Transfer Pricing Services (TPS), companie specializata in consultanta privind evaluarea tranzactiilor intra-grup, sunt de parere ca este vorba despre una dintre cele mai importante schimbari de natura fiscala din ultimii ani – „o descurajare oficiala si penalizare a priori a tranzactiilor incheiate cu entitati inregistate intr-un paradis fiscal”, potrivit unor informatii furnizate gandul.

Practic, toate veniturile obtinute din Romania de catre companiile off-shore vor fi impozitate in Romania cu 50%, fata de 16%, cat era pana acum.

Ministerul Finantelor declara razboi paradisurilor fiscale, inchizand una dintre portitele care duceau la scurgeri importante de venituri impozabile din economie”, potrivit reprezentantilor firmei de audit Mazars, citati de portalul avocatura.com.

Altii cred ca, la acest capitol, este nevoie de clarificari suplimentare din partea autoritatilor.

” Daca platesti, la sursa, 50% din valoarea tranzactiei, atunci, automat, tranzactia este acceptata, are substanta economica, iar contribuabilul poate deduce cheltuiala la impozitul pe profit? Se mai pune problema justificarii cuantumului tranzactiei? Poate aceasta tranzactie sa fie incadrata ca fiind <<artificiala>> si astfel sa nu fie recunoscuta ca deductibila la calculul impozitului pe profit?”, se intreaba reprezentantii TPS.

Un nou sistem de impozitare in agricultura

O alta noutate din Codul Fiscal vizeaza micii producatori agricoli.

Guvernul a schimbat modalitatea de impozitare a micilor fermieri. Aproximativ un milion de mici fermieri vor trebui sa plateasca impozite din acest an.

Astfel, statul va impozita fermierii persoane fizice in functie de veniturile estimate pe baza suprafetelor agricole detinute sau in functie de numarul de animale pe care le detin. Pana acum statul percepea un impozit de 2% din veniturile declarate de fermierii persoane fizice.

In plus, vor fi impozitate si veniturile pe care producatorii le au din cresterea animalelor, precum si din veniturile din silvicultura si piscicultura.

Cine scapa de impozit

Nu toti fermierii vor fi impozitati. Cei care au o suprafata cultivata de maximum doua hectare si obtin venituri din cultivarea cerealelor, plante oleaginoase, cartofi, sfecla de zahar, hamei si leguminoase pentru boabe sunt exceptati de la impozitare.

De asemenea, nu vor plati impozit agricultorii care au maxim 10 ovine si caprine, pana la 3 vaci, 6 porci, 100 de pasari sau 100 familii de albine.

Concret, producatorii de cereale persoane fizice cu mai putin de doua hectare nu vor fi impozitati, ca si pana in prezent. Cei care detin intre doua si cinci hectare si care achitau un impozit de 214,5 lei pe hectar vor plati 96,5 lei, iar proprietarii a mai mult de 50 de hectare de teren, care plateau tot 214,5 lei pe hectar, vor fi taxati cu 84,94 lei pe hectar, dupa cum a explicat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

Plata impozitului se face catre bugetul de stat in doua rate egale. Jumatate din impozit se achita pana la 25 septembrie inclusiv, iar diferenta pana la 15 decembrie inclusiv.

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

Nici micii intreprinzatori nu au fost uitati.

Toate firmele a caror cifra de afaceri este mai mica de 65.000 de euro vor plati de la 1 februarie un impozit obligatoriu pe venit de 3%. Analistii sunt de parere ca orice firma care are o rata a profitului mai mica de 18,75% va avea de suferit de pe urma acestei decizii.

Bauturile si tigarile, mai scumpe

Pe de alta parte, este de asteptat ca din acest an romanii sa plateasca mai mult pentru bere, bauturi fermentate si tigarete, ca urmare a majorarii accizelor.

Pe langa cresterea accizelor deja existente, Ministerul Finantelor a decis si aplicarea unor noi accize.

De exemplu, Guvernul a introdus o acciza suplimentara de 10 euro/hl de produs la berea din amestecul cu bauturi nealcoolice, la care ponderea gradelor Plato este mai mica de 30%, precum si o acciza suplimentara de 25 euro/hl de produs pentru bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, la care ponderea de alcool absolut provenita din fermentarea exclusiva a fructelor, sucurilor de fructe si sucurilor concentrate de fructe este mai mica de 50%.

De asemenea, nivelului accizelor pentru bere creste de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato, iar accizele pentru berea realizata de micii producatori cresc de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato.

La tigarete, calendarul de crestere a accizelor a fost devansat de la 1 iulie la 1 aprilie.

TVA-ul bunurilor furate

In ce priveste taxa pe valoarea adaugata, noul Cod Fiscal introduce posibilitatea depunerii unei declaratii de catre persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA.

In cazul bunurilor furate, se prevede obligativitatea ajustarii TVA la momentul constatarii lipsei in gestiune. Sunt introduse prevederi noi care permit anularea ajustarii taxei in cazul dovedirii acestuia prin hotarare judecatoreasca definitiva, conform recomandarilor Ministerului Justitiei, potrivit ZF.

De asemenea, Codul Fiscal clarifica faptul ca in cazul stocarii electronice a facturilor nu este obligatorie aplicarea prevederilor Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica.

O alta prevedere a Codului Fiscal se refera la cheltuielile de cercetare-dezvoltare pentru care se prevede o deducere suplimentara la calculul impozitului pe profit de 50%.

Finantele estimeaza, ca din noile masuri fiscale, cresterea veniturilor bugetare totale se ridica la suma de 1.709 mil.lei, din care la bugetul de stat vor intra dupa cum urmeaza: 163,4 mil.lei – impozit pe profit; 436,8 mil.lei – impozit pe venit; 457 mil.lei – impozitul pe veniturile microintreprinderilor; 38 mil.lei – TVA; 158,3 mil.lei – Accize.

La bugetul local, impozitele si taxele locale vor creste cu 285 mil.lei, iar bugetul asigurarilor sociale de stat va fi suplimentat cu 171,3 mil.lei.

gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie