Scandal in Guvern: Ministrul Relu Fenechiu imbogatit pe spatele unui bulibasa analfabet
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este judecat pentru că a cumpărat transformatoare vechi pe care le-a vopsit şi vândut la Electrica Moldova. Prejudiciul se ridică la peste 6 milioane de lei. Una din recomandările Comisiei Europene este suspendarea din funcţie a miniştrilor trimişi în judecată. Premierul Victor Ponta sare în apărarea lor.
Ascensiunea actualului ministru al Transporturilor în afaceri a început prin 2000. Atunci, folosindu-se de mai multe firme ale sale, ale fratelui său sau ale lui Cristian Adomniţei, Fenechiu a crescut artificial cifra de afaceri a societăţii Fene Group prin mai multe tranzacţii efectuate „pe hârtie”. Aceste rulaje între societăți au condus la o cifră de afaceri umflată, sumă care i-a permis politicianului să se califice la licitaţii şi ulterior să se îmbogăţească din afaceri cu statul.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în intervalul 2002 – 2005, Fenechiu a cumpărat transformatoare produse în anii ’70 de la Dragoş Stănescu, bulibaşa romilor din comuna Grajduri, care este analfabet. Stănescu le aduna din toată ţara la preţ de fier vechi. Actualul ministru a vopsit respectivele piese şi le-a vândut Electrica Moldova în cadrul unor licitaţii la care participa, de formă, firmele lui Adomniţei. Organizate de fostul director al instituţiei, Ioan Turbatu, la licitaţii participau mereu aceleaşi patru firme, conduse de Fenechiu, fratele său Lucian sau de Cristian Adomniţei. Diferenţele la oferta de preţ erau minime, firmele fostului ministru Adomniţei participând pe post de „iepure” la aceste achiziţii publice.
Contracte publice contra case
În timp ce Fenechiu câştiga contracte peste contracte, acelaşi personaj construia în Bacău şi Iaşi case pentru directorii Electrica Moldova. Ion Turbatu, Traian Mazilu şi Claudiu Ciutea, fiul lui Ioan Ciutea, director peste Distribuţie, locuiesc în case construite în perioada 2004 – 2005 de Fenechiu. Ulterior, cei trei au susţinut că au plătit contravaloarea respectivelor lucrări, aproximativ câte două miliarde de lei vechi de fiecare.
Fenechiu nu a vândut numai transformatoare vopsite din anii ’70 – ’80, ci şi întrerupătoare produse în anii ’60 – ’70. Deoarece documentaţia de fabricaţie se păstrează maximum 20 de ani, nu s-a putut stabili niciodată de unde au provenit respectivele piese.
Nu au fost folosite niciodată
99% din cele 46 de transformatoare şi zecile de întrerupătoare de putere nu au fost folosite niciodată, fiind depozitate şi astăzi în incintele SISE Electrica Moldova. Societatea s-a constituit parte civilă şi îi cere lui Fenechiu 6,3 milioane de lei, fără TVA, contravaloarea deşeurilor vopsite. Acest prejudiciu a condus la instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile aparţinând inculpaţilor. În acest caz, mare parte a tranzacţiilor nu au putut fi probate, în dosar fiind implicate şi o serie de firme „fantomă”.
- Deputatul PNL, Relu Fenechiu, este acuzat de 46 de infracţiuni de corupţie în afacerea „Transformatorul”
La sfârşitul lui iunie 2012, Relu Fenechiu, fratele acestuia, Lucian, Ioan Turbatu, fost director general al Electrica Moldova, Ion Mărchidan, fost director Întreţinere, Petru Andronache, fost director Comercial şi Mihai Damian au fost trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu. Deoarece multe dintre documente au dispărut, se presupune că prejudiciul în acest caz este mult mai mare, neputând fi probat. Pe 19 decembrie 2012, Fenechiu a fost numit minstrul Transporturilor, în Guvernul Ponta II.
La termenul de pe 23 ianuarie de la instanţa supremă, Relu Fenechiu nu s-a prezentat la proces, susţinând că are o întâlnire cu reprezentanţi ai FMI. Următorul termen va avea loc pe 20 februarie.
Comisia Europeană: „Este esenţial pentru credibilitatea unui guvern”
Miercuri, în raportul Comisiei Europene pe Justiţie se face referire la demnitarii trimişi în judecată. „Noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar, dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie. În recomandările sale din luna iulie, Comisia şi-a exprimat speranţa că miniştrii vor da un exemplu în ceea ce priveşte respectarea aspectelor legate de integritate: acelaşi lucru este aşteptat şi în ceea ce priveşte acuzaţiile de corupţie.
Comisia Europeană, despre Relu Fenechiu: „Cerinţele constituţionale, în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate”
Este esenţial pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care îndeplinesc funcţii ministeriale să se bucure de încrederea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci când există împotriva lor un raport ANI în materie de integritate. Cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţia de ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate”, se menţionează în raportul MCV dat publicităţii miercuri de Comisia Europeană.
Ce spune Victor Ponta
Premierul Victor Ponta a afirmat aseară, la Realitatea TV, că nu renunţă la miniştrii la care se face referire în raportul pe justiţie al Comisiei Europene, atâta timp cât nu există o decizie definitivă a unei instanţe împotriva acestora.
„Nu, nici vorbă… pentru că în raport se vorbeşte în mod greşit de fapte de corupţie. Or, niciunul nu e acuzat de fapte de corupţie, niciunul nu e acuzat de fapte, din momentul în care au devenit miniştri şi din moment ce i-am propus în Parlament şi preşedintele le-a semnat decretele, să vin acum să spun că acum am aflat sau acum mi-am dat seama că nu-i bun Fenechiu sau Dragnea mi se pare, totuşi, un gest neserios”, a afirmat Victor Ponta, întrebat dacă se gândeşte să renunţe la cei vizaţi în raport.
Potrivit unor surse citate de France Presse, ar fi fost vizaţi în raportul MCV, pe lângă ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, ministrul Economiei Varujan Vosganian şi ministrul Dezvoltării Regionale Liviu Dragnea, informaţie respinsă de premier.
Comisia Europeană a modificat ulterior pe pagina sa de internet – fără a face public acest lucru – raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), înlocuind formula „trei miniştri cercetaţi penal” cu ”două cazuri confirmate” de miniştri cercetaţi penal.EVZ.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!