Prioritatile ministrului Mediului: Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si cresterea ponderii energiilor regenerabile

 

Romania ocupa un loc important pe harta energiei si detine un potential semnificativ in dezvoltarea energiilor regenerabile iar actualul Guvern vrea sa dezvolte proiecte importante in aceste domenii, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb, care a participat, joi, la Viena, alaturi de premierul Victor Ponta, la Conferinta privind implementarea viitorului sustenabil din punct de vedere energetic.

Rovana PlumbIn cadrul evenimentului, s-a pus in discutie problematica reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, printr-o stransa cooperare a tuturor factorilor implicati la nivel national, regional si local, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, remis, joi, Agerpres.

„Avem ca prioritate zero indeplinirea obiectivelor ambitioase, stabilite de Uniunea Europeana de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020, cresterea cu 20% a ponderii energiilor regenerabile in totalul consumului energetic si cresterea eficientei energetice cu 20%. Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, pe care il gestionez, coordoneaza pregatirea politicilor al caror obiectiv strategic este dezvoltarea unei economii bazata pe emisii reduse de dioxid de carbon”, a adaugat Rovana Plumb.

Alte subiectele de discutie abordate in cadrul conferintei s-au referit la mecanismele financiare inovative pentru investitiile in protectia mediului, rolul regiunilor si strategiile la nivel regional pentru implementarea noilor energii.

Ministrul Rovana Plumb a subliniat rolul deosebit de important pe care il detin regiunile, motorul care sustine dezvoltarea statului respectiv. „Noul Guvern al Romaniei crede in puterea regiunilor, de aceea ne asumam un proiect la nivel national de o asemenea anvergura, in special pentru a stimula dezvoltarea, proiect pe care il vom implementa pana la sfarsitul anului 2013. Cand vom reusi, vom pune Romania pe un curs normal de crestere accelerata, dezvoltare durabila, dar si reducerea polarizarii economice si sociale”, a aratat ministrul Mediului.

In ceea ce priveste R20, structura creata de fostul guvernator al Californiei, Arnold Schwarzenegger, Rovana Plumb a subliniat faptul ca Romania intentioneaza sa lucreze in cadrul acestei platforme, prin promovarea proiectelor cu potential de reducere a CO2, incurajarea de investitii in energie regenerabila si crearea de locuri de munca verzi. „In spatele tuturor acestor obiective se afla componenta umana, careia trebuie sa-i acordam dreptul de decizie, incurajand in acelasi timp parteneriatul public privat”, a aratat Rovana Plumb.

Conferinta de la Viena este organizata sub patronajul Cancelarului Austriei, Werner Faymann, si al fostului guvernator al Californiei, Arnold Schwarzenegger (cunoscut pentru proiectele sale reusite in domeniul protectiei mediului), cu sprijinul UNDP, UNEP si al altor organizatii din sistemul UN.

Initiatorul evenimentului a fost R20, o organizatie non-profit cu sediul la Geneva, Elvetia, avand birouri regionale in Statele Unite si China. Prin intermediul celor 24 de membri, 43 de parteneri si 2 observatori ai R20, organizatia colaboreaza cu 560 guverne natioanle si administratii executive locale din intreaga lume. Organizatia R20 ofera expertiza statelor, provinciilor si regiunilor in vederea dezvoltarii, implementarii si comunicarii unor emisii de carbon cat mai scazute, a proiectelor de dezvoltare economica, precum si a politicilor de cele mai bune practici.

agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie