Colegiul Medicilor considera ca ancheta facuta de Spitalul Judetean Buzau este superficiala si incearca sa acopere deficiente din sistem

 

Reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania sustin ca ancheta facuta de Spitalul Judetean Buzau in cazul copiilor legati de paturi este „superficiala si incearca sa acopere deficientele organizatorice din sistemul de sanatate”, fara sa propuna „masuri eficiente” de a evita astfel de situatii.

Colegiul Medicilor din Romania solicita, joi, intr-un comunicat de presa, „o analiza complexa, amanuntita si profesionista” in cazul copiilor institutionalizati legati de paturi in sectia de pediatrie a Spitalului Judetean Buzau.

„Colegiul Medicilor din Romania considera ca ancheta desfasurata de catre Spitalul Judetean Buzau, prin care singurii vinovati au fost medicul si asistenta medicala este o ancheta superficiala, partinitoare si care incearca sa acopere deficientele organizatorice din sistemul de sanatate, sa dea satisfactie opiniei publice, fara a propune masuri realiste si eficiente de a evita situatii de acest gen. CMR solicita o analiza complexa, amanuntita si profesionista a cauzelor unor astfel de incidente si masuri de preventie”, se arata in comunicatul citat.

copil legat de pat buzauDe asemenea, Colegiul Medicilor precizeaza ca in toate spitalele din Uniunea Europeana contentia este acceptata in cazul pacientilor cu tulburari psihice ce le pun in pericol integritatea fizica sau viata prin autoagresiune sau accidente, insa cu respectarea unei anumite proceduri.

„In toata Uniunea Europeana si, implicit in Romania, pentru tulburari psihice ce pun in pericol integritatea fizica sau viata unui pacient prin autoagresiune sau accidente este acceptata (n.r. – contentia) cu respectarea unei anumite proceduri. (…) Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Romania, analizand modalitatea in care s-a desfasurat ancheta administrativa la Spitalul Judetean Buzau, privind situatia copiilor aflati in contentie in Sectia de Pediatrie si, mai ales masurile anuntate de conducerea spitalului, respinge cu fermitate incercarea de a se transfera intreaga responsabilitate asupra corpului medical”, se arata in comunicatul remis de Colegiul Medicilor din Romania.

De asemenea, in comunicat se mentioneaza ca masura de a-i imobiliza la pat pe pacienti poate fi fizica sau chimica, iar legea permite contentia pacientilor, inclusiv minori.

Potrivit sursei citate, managerii Spitalului Judetean Buzau aveau obligatia de a institui procedurile necesare pentru ca masura contentionarii sa poata fi facuta conform legii.

„Conducerea spitalelor avea obligatia de a institui o procedura care trebuia comunicata intregului personal. Din datele de pana in prezent nu exista niciun element din care sa rezulte faptul ca o asemenea procedura a fost redactata si comunicata personalului Spitalului Judetean Buzau”, se mai arata in comunicat.

In plus, reprezentantii Colegiului Medicilor apreciaza ca un numar mai mare de angajati la sectia de pediatrie a Spitalului Judetean Buzau nu implica o supraveghere continua a pacientilor.

„Ordinul ministrului Sanatatii 1224/2010 specifica faptul ca un medic pediatru trebuie sa aiba in ingrijire 5-15 pacienti (normatic pe pat). In anul 2012, in sectia de pediatrie a Spitalului Judetean Buzau, care are 70 de paturi din care 15 de terapie intensiva, au functionat sase medici, care au acordat asistenta la 2.677 de copii, din care 1.619 au avut nevoie de ingrijire in Compartimentul Terapie Intensiva. In Sectiile de Pediatrie se interneaza frecvent copii care au si afectiuni psihice sau au manifestari psihice in cadrul afectiunii de baza. O analiza rationala arata ca in aceste conditii este imposibil sa se asigure o supraveghere continua din partea personalului medical”, se precizeaza in acelasi comunicat.

Totodata, Colegiul Medicilor atrage atentia ca difuzarea de imagini cu minori filmati fara acordul autoritatii tutelare constituie o grava incalcare a legislatiei privind protectia copiilor.

Mai multe imagini cu copii legati de paturi cu fese in Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean Buzau au fost difuzate, luni, pe posturile centrale de televiziune, fiind vorba despre copii institutionalizati, cu varste cuprinse intre doi si 12 ani.

Presedintele Colegiului Medicilor Buzau, Ion Japie, si Nicolae Enache, seful Sectiei de Neuropsiahitrie a Spitalului de Neuropsihiatrie pentru copii si adolescenti din Buzau si membru al Colegiului Medicilor, au sustinut, marti, ca in acest caz a fost aplicata legea, care prevede ca pacientii cu probleme severe de sanatate mintala pot fi contentionati pe durata interventiilor referitoare la stabilirea unui diagnostic sau pe durata administrarii tratamentului. Medicul psihiatru Nicolae Enache a sustinut ca legarea de paturi a copiilor cu probleme de sanatate mintala este in favoarea lor, pentru ca isi pot face rau.

Conducerea Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau sustine ca primele concluzii ale anchetei declansate la Spitalul Judetean Buzau arata ca micutii care provin din centre de plasament beneficiau de ingrijire medicala corespunzatoare.

Reprezentantii Consiliului de Administratie al Spitalului Judetean Buzau, care au luat in discutie, miercuri, cazul copiilor legati de paturi, au anuntat ca in prezent sunt vizate de sanctiuni seful Sectiei de pediatrie si asistentul sef, acestea putand merge pana la desfacerea contractelor de munca.

Imediat dupa declansarea acestui scandal, si Politia a inceput o ancheta in acest caz.

Potrivit unor surse din cadrul Politiei Buzau, in acest caz au fost audiate cinci persoane angajate ale Spitalului Judetean Buzau, intre care seful Sectiei de Pediatrie, dr. Carmencita Matei si asistentul sef al aceleiasi sectii.

De asemenea, anchetatorii au solicitat spitalului mai multe documente necesare cercetarilor.

Potrivit directorului Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau, Alina Badulescu, cei sase copii filmati la inceputul saptamanii legati de pat in Spitalul Judetean Buzau locuiesc intr-o casa de tip familial si au grave afectiuni neuropsihice, unii fiind diagnosticati cu ADHD, iar altii cu retard mintal. Cei sase minori locuiesc alaturi de alti 11 copii institutionalizati si au fost internati in spitalul buzoian in urma unor probleme respiratorii.

Alina Badulescu a precizat ca micutii erau vizitati zilnic de ingrijitorii care ii supravegheaza in casa de tip familial si care le aduceau hrana sau alte lucruri de care aveau nevoie.

Dosarul penal in cazul copiilor legati de paturi la Spitalul Judetean Buzau a fost preluat de procurorii Parchetului Judecatoriei Buzau, care fac cercetari pentru rele tratamente aplicate minorului, purtare abuziva si punerea in primejdie a unei persoane aflate in neputinta de a se ingriji.

mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie