Trezoreria va imprumuta primariile pentru plata arieratelor
Primariile se vor imprumuta de la Trezorerie cu o dobanda de 5,25% pentru plata arieratelor (datoriile mai vechi de 90 de zile) si vor rambursa imprumutul in cinci ani, potrivit ministrului Finantelor Publice, Daniel Chitoiu.
Imprumutul va fi la dobanda de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), pentru plata arieratelor autoritatilor publice locale la 31 decembrie 2012, a precizat ministrul Daniel Chitoiu, la dezbaterile generale pe marginea bugetului pe anul 2013, in comisiile parlamentare de buget-finante.
Seful Misiunii Fondului Monetar International (FMI), Erik de Vrijer, a aratat, marti, intr-un interviu acordat Agerpres, ca arieratele unor primarii sunt mult mai mari decat veniturile proprii si acestea nu vor putea rambursa in cursul anului 2013 creditul de trezorerie pentru stingerea datoriilor.
„Suntem preocupati de faptul ca in cazul unor autoritati locale arieratele sunt mai mari, in unele cazuri mult mai mari, decat veniturile proprii. Probabil acestea vor beneficia de un credit-punte de la administratia centrala, pe care il vor rambursa intr-o perioada mai lunga de un an”, a afirmat Erik de Vrijer.
Oficialul FMI a apreciat ca, daca masurile speciale prevazute in premiera in legea bugetului de stat pe 2013 vor fi implementate corect, autoritatile vor reusi sa elimine arieratele administratiei locale pana la finalul anului 2013.
„Sunt doua tipuri de masuri, masuri care ajuta administratia publica locala sa plateasca arieratele pe care le au, utilizand creditul – punte si masuri pentru a preveni cresterea arieratelor in viitor, in particular printr-o gestionare mai buna a proiectelor de investitii care sunt co-finantate. Pentru finalul acestui an tinta este aproape de zero, dar la sfarsitul anului 2012 tinta era de 300 milioane lei, iar nivelul lor a fost de 840 milioane lei, dar oricum un nivel mai bun decat 1,3 miliarde lei la sfarsitul lunii septembrie 2012. Ca o preconditie pentru evaluarea acordului, am cerut Guvernului sa atinga tinta din decembrie 2012, iar apoi sa le elimine, daca este posibil pana la finalul anului 2013”, a precizat seful Misiunii FMI.
Comisiile de buget-finante ale Camerei Deputatilor si Senatului au inceput miercuri dezbaterile asupra proiectului legii bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale pe anul 2013 in vederea intocmirii rapoartelor, urmand ca pe 5 februarie, la o zi dupa inceperea oficiala a primei sesiuni parlamentare ordinare din noua legislatura, cele doua acte normative sa intre in plenul comun.
Proiectul legii bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale s-au aflat de luni pana miercuri in dezbaterile comisiilor parlamentare permanente pentru a primi avize. Toate bugetele ministerelor si institutiilor publice au primit avize favorabile, majoritatea in forma propusa de Guvern.
Proiectul de buget pe anul 2013 este fundamentat pe un Produs Intern Brut de 623,314 miliarde lei, o crestere economica de 1,6%, o inflatie medie anuala de 4,3%, un curs mediu de 4,5 lei/euro si un deficit bugetar de 2,1% din PIB, respectiv de 13,394 miliarde de lei.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!