Tepele imobiliare din Romania

 

Cele mai mari zece „tepe“ date de dezvoltatorii imobiliari din sectorul rezidential au facut peste 1.100 de victime in randul cumparatorilor, care de ani de zile se zbat sa recupereze peste 70 de milioane de euro

BlocSansele cumparatorilor de a-si primii banii inapoi sunt extrem de reduse in conditiile in care bancile au prioritate la recuperarea creantelor. Istoria recenta a demonstrat ca bancherii sunt dispusi sa isi insuseasca ansamblurile rezidentiale cu probleme la valoarea creantei pe care o au de recuperat, doar pentru a nu marca pierderi in balanta contabila. Institutiile financiare care au creditat aceste ansambluri rezidentiale revendica peste 130 milioane de euro.
Majoritatea proiectelor intrate in topul Capital au esuat in principal din cauza incompetentei dezvoltatorilor si abia in plan secund se poate blama criza financiara. De departe, cea mai mare si mai notorie „teapa“ imobiliara este Planorama. Israelienii de la Euro Habitat promiteau, in 2005, dezvoltarea a patru blocuri-turn cu 1.052 de apartamente. Au si reusit sa vanda 850 de locuinte, din care 571 au fost achitate partial. in 30 iunie 2010, dupa patru ani si jumatate de la demararea constructiei, Euro Habitat a intrat in insolventa, lasand in urma sa trei blocuri construite partial si fundatia celui de-al patrulea. Dupa inca doi ani de presiuni, cumparatorii din blocul T3 – constructia cea mai avansata din complex – au decis sa vina cu bani de acasa pentru a finaliza imobilul si a-si prelua apartamentele asteptate de ani de zile. Pagubele celor 270 de „norocosi“ care au reusit anul trecut sa intre in posesia locuintelor se ridica la minimum 5.000 de euro/apartament, adica circa 1,2 milioane de euro in total, bani folositi pe avocati plus 1.000 de euro/apartament stransi pentru punerea in functiune a blocului.

„Pagubele sunt mult mai mari, pentru ca un sfert dintre pagubiti au stat in aceasta perioada cu chirie. Spre exemplu, eu am platit 16.000 de euro chirie in aceasta perioada, pagubele mele ridicandu-se la circa 20.000 de euro. La pagubele materiale se mai adauga timpul pierdut, nervii si sanatatea. S-au destramat casnicii pentru ca s-au folosit de toti banii din casa pentru achizitie. Ciudat este ca cei care au cumparat apartamente in Planorama au pus in acest proiect circa 40 milioane de euro, in timp ce banca a venit cu doar 12 milioane de euro. Cu toate acestea, cumparatorii au un vot de 4% la masa credala, deoarece banca e privilegiata de statutul de creditor garantat“, povesteste Florin Vasile, unul dintre pagubiti si presedintele Asociatiei Planorama. in prezent, situatia complexului din Doamna Ghica sta in felul urmator: blocul T1 este finalizat in proportie de 36% si are vandute 119 apartamente, blocul T2, vandut in totalitate norvegienilor de la Romania Invest, are doar fundatia sapata, blocul T3 este finalizat aproape integral, partial cu banii cumparatorilor, iar T4 este construit in proportie de 45% si s-au vandut 173 de apartamente. Potrivit unui raport intocmit recent de Tagore Properties, finalizarea lucrarilor ar mai necesita o investitie de 35,6 milioane de euro. Consultantul a identificat trei surse de atragere a banilor: de la banca, de la cumparatori sau de la investitori externi.

„Unii dintre cei care au cumparat in T1 si T4 au platit pretul apartamentelor integral sau avansuri de 90%, astfel ca pagubele lor ajung la circa 20 milioane de euro. Din discutiile cu reprezentantii investitorului, reiese ca tot ei se considera victime si pun situatia de fata pe seama cumparatorilor care si-au cerut banii inapoi. Majoritatea cumparatorilor din blocul T4 sunt dispusi sa dea si restul de bani pentru finalizarea lui, dar niciunul nu vrea sa ii dea tot celor de la Euro Habitat. La sfarsitul lunii viitoare ne asteptam sa fie declarat falimentul“, conchide Florin Vasile.

Citeste articolul integral pe capital.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie