Reducerea CAS poate stimula economia – Conferinta ZF
Reducerea contributiilor sociale este o solutie care poate stimula economia, insa Romania a ramas una dintre tarile cu cele mai ridicate niveluri ale contributiilor sociale, de 44,45%, ceea ce este foarte ingrijorator pentru mediul de afaceri, iar acest lucru o dezavantajeaza in fata Bulgariei, care are un nivel cumulat al impozitarii muncii de 30,3%.
Aceasta este una dintre concluziile conferintei „Cum se pot stimula cresterea economica si crearea de locuri de munca prin masuri fiscale”, organizata de ZF in parteneriat cu firma de audit si con sultanta PwC.
La conferinta au participat Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, Peter de Ruiter, partener, Head of Tax and Legal Services, PwC Romania, Mihaela Mitroi si Ionut Simion – parteneri Consultanta Fiscala PwC Romania, Daniel Anghel, partner Taxe Indirecte, PwC Romania, Cristian Nacu, partner Enterprise Investors si Anda Rojanschi si Dan Dascalu – parteneri D&B David si Baias, firma de avocatura afiliata PwC. Scaderea contributiilor sociale ar fi bine-venita avand in vedere ca munca este supra impovarata in Romania. Masura ar putea duce la cresterea investitiilor in sectorul privat.
Reducerea contributiilor sociale a fost solicitata de mult timp de mediul de business si a fost sustinuta de analisti prin calcule. Chiar si reprezentantii FMI au adus in discutie de multe ori necesitatea ajustarii CAS, insa doar in con ditiile identificarii unor solutii altenative care sa compenseze diminuarea inca sa ri lor bugetare. Contributiile sociale sunt cea mai importanta resursa de bani la bugetul consolidat.
„Romania a ramas una dintre tarile cu cele mai ridicate niveluri ale contributiilor sociale. Este extrem de ingrijorator pentru mediul de afaceri. Sunt necesare diminuarea contributiilor sociale si plafonarea contributiilor de asigurari de sanatate”, a spus Mihaela Mitroi, partener Consultanta Fiscala PwC Romania.
In replica, Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a spus ca reducerea contributiilor sociale este „un angajament asumat”. El a explicat ca in acest an Ministerul Finantelor va face o analiza complexa a intregului sistem de asigurari sociale.
„Cum este stabilit in prezent sistemul de asigurari sociale lasa posibilitatea de migrare dintr-o zona in alta. Trebuie analizat tot sistemul de contributii sociale si trebuie reasezat pe baze care sa descurajeze astfel de migrari”, a spus Manolescu. El este fiul fostului secretar de stat responsabil cu fiscalitatea, Maria Manolescu, cea care a lucrat la prima forma a Codului fiscal in 2003-2004.
In Romania angajatorii platesc contributii sociale de 28%, in timp ce cota platita de angajati este de 16,5%. Comparativ, in Bulgaria cotele platite de firme ajung la 18,2%, iar cele platite de salariati sunt de 12,1%.
Peter de Ruiter, partner, head of tax and legal services, PwC Romania, a amintit ca nivelul de colectare al taxelor si impozitelor in Romania este mult mai redus decat in alte state din Uniunea Europeana.
Coerenta si predictibilitatea cadrului fiscal, precum si necesitatea consultarilor autoritatilor fiscale cu oamenii de afaceri si consultantii fiscali atunci cand fac modificari legislative s-au regasit printre solicitarile consultantilor PwC.
„Lipsa consultarilor cu mediul de afaceri este una dintre tarele pe care niciun Guvern nu a reusit sa si le insuseasca. Politicile fiscale trebuie sa fie coerente si predictibile. Este nevoie de raportari si declaratii simplificate”, a spus Ionut Simion, partener Consultanta Fiscala, PwC Romania.
Autoritatile au modificat la inceputul acestui an practic peste noapte Codul fiscal, luand prin surprindere atat oamenii de afaceri, cat si consultantii fiscali.
„Nu imi mai doresc schimbari majore. Nu imi mai doresc «imbunatatiri» anuntate ale mediului de afaceri – ele au aratat ca nu ajuta si nu au efecte pozitive. Ma sperie cand aud ca politicienii fac legi in biblioteca. Legile trebuie sa fie facute cu practicieni, simuland efectele lor pe termen mediu si lung pe toate palierele pe care au efect. Altfel, se creeaza haos”, a spus Cristian Nacu, partner Enterprise Investors.
El recomanda politicienilor sa consulte specialistii atunci cand iau decizii importante.
Citeste articolul integral pe zf.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!