Greseli in administrarea fondurilor Sanatatii
Sistemul sanitar pare sa fie vesnic in criza. Dupa ce s-a confruntat cu plafoane de medicamente compensate epuizate din cauza prescriptiilor medicale mai mult sau mai putin interesate, dupa ce a incercat prescriptia pe reteta a substantei active, Sanatatea a instituit taxa de clawback, introduce reteta electronica si vrea sa emita si cardul de sanatate. Cativa dintre acesti pasi ar fi fost buni, doar ca nu s-au pus in aplicare.
Pe de alta parte, sistemul sanitar se confrunta si cu alte crize sistemice: taxa clawback a fost calculata cu greseli si, din aceasta cauza, prost colectata, retetele electronice sunt cu un pas inaintea medicilor care invata abia acum noi programe de calculator, iar sistemul de transmisie a datelor este atat de securitizat, incat transmiterea poate dura si o ora sau chiar mai mult.
Taxa clawback, introdusa in 2009 si prin care producatorii de medicamente sunt obligati sa returneze statului o parte din veniturile lor pentru a se controla astfel consumul de medicamente compensate si gratuite „este injusta si paguboasa in special pentru producatorii de medicamente generice care au fabrica in Romania. 20% din taxa este o acoperire de deficit bugetar, 30% din ea este platita pentru venituri realizate de distribuitori si farmacisti, iar in 2012 s-a platit si pentru TVA (deci taxa pe taxa)“, spune Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice.
Mai conciliant, Dan Zaharescu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor si Importatorilor de Medicamente (ARPIM), spune ca, pentru anul trecut, taxa clawback poate fi calculata la un nivel de maximum 30% din valoarea rambursarilor facute CNAS si se arata totusi multumit ca in proiectul de buget ar fi prevazute 3,5 miliarde de lei separat pentru factura de plata de 6,5 miliarde de lei a CNAS, factura al carei termen de plata de 360 de zile expira curand.
Voci din piata sustin ca taxa clawback a slabit concurential producatorii romani de medicamente care nu au creat criza din sistemul sanitar din 2008-2011. In ultimii ani, din cauza taxei, volumul de medicamente fabricate in Romania a scazut cu peste 25%.
„Exista opinii care arata ca taxa, de fapt, ajuta producatorii internationali care, desi au la randul lor de platit taxa, vor avea pe termen lung de castigat, luand locul producatorilor romani care trebuie sa isi restranga afacerile. Vezi cazul Institutului Cantacuzino, a carui inchidere, chiar si temporara, a lasat loc produselor mai scumpe“, spune Dragos Damian.
Una din cele mai bune masuri ale Ministerului Sanatatii, reteta electronica, nu este inca functionala din cauza traficului foarte mare pe care il genereaza si a bandei foarte inguste, de tip STS, in care se desfasoara verificarea medicamentelor. Acest fapt conduce la un timp de procesare foarte mare, fapt care de multe ori face inaplicabila noua masura.
„Medicul de garda“ ne explica insa ca exista trei piloni principali pe care, daca ministerul i-ar construi cum trebuie, sanatatea ar avea ceva sanse sa iasa din criza.
Astfel, decat sa se planga de faptul ca este subfinantat, ar trebui sa instituie un control foarte strict al cheltuielilor. Reteta electronica este o solutie foarte buna, dar sistemul informatic trebuie facut functional.
Cel de-al doilea pilon ar trebui sa vizeze o gestionare eficienta a fondurilor, iar o taxa clawback predictibila si calculata corect ar diminua problemele.
Cel de-al treilea „muschetar“, cel mai important, poate, se refera la o evaluare exacta a banilor necesari sistemului public de sanatate, or noi, din 2006, nu avem stabilit nici macar pachetul de baza care sa ne arate exact medicamentele si serviciile decontate de Casa.
Introducerea sistemului HTA (Health Tehnology Assessment), aplicat in toate statele dezvoltate ne-ar ajuta sa stim ce platim, cat si pentru ce. Sistemul presupune o analiza clara pe fiecare produs in parte si o analiza foarte clara a moleculelor noi. In Romania, in schimb, din 2008 nu a mai fost actualizata lista compensatelor si nici nu au mai fost inregistrate niciun fel de medicamente noi.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!