De ce se inmultesc vanatorii de daune morale

 

Sumele imense de care pot beneficia prin lege persoanele accidentate ori familiile victimelor din accidente rutiere au dat idei de afaceri avocatilor intreprinzatori. In lipsa unor reglementari clare, instantele obliga societatile de asigurare la plata unor sume care, in unele cazuri, depasesc un milion de euro. De cele mai multe ori, victimele se aleg cu cel mult 30-40% din sume, restul banilor fiind asimilati unor asa zise comisioane de succes

Ciocan judecatorAproximativ 20% din daunele platite de societatile de asigurare in baza politelor RCA au provenit, in primele noua luni ale anului trecut, din daune morale pentru vatamari corporale si decese. Procentul a crescut agresiv in ultimii doi ani, direct proportional cu deciziile date de instantele de judecata in favoarea victimelor accidentelor rutiere.

Lipsa unor reglementari clare in domeniu face ca singurul reper concret pe care judecatorii il pot lua in seama la stabilirea cuantumului daunelor morale sa fie limita maxima impusa de normele privind RCA adica nu mai putin de 5 milioane de euro. Insa ceea ce pentru unii constituie o veste proasta, pentru altii reprezinta o oportunitate neasteptata. Si nu este vorba de familiile victimelor. “Specialistii” in domeniu pretind intre 50 si 70% din valoarea despagubirilor, dupa cum arata Cosmin Vasile, partener la casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu .
Cum in Romania exista deja mai multe decizii care acorda victimelor despagubiri de sute de mii si chiar de peste un milion de euro, castigurile “vanatorilor de daune morale” sunt substantiale.

Planuri bine puse la punct. „Onorarii” de sute de mii de euro

Avocatii specializati in daune isi construiesc adevarate retele cu ajutorul carora reusesc sa afle in timp real despre cazurile care se preteaza la plata unor despagubiri substantiale. Relatiile acestor „profesionisti” se intind in Politie dar siin lumea medicala..

Extrem de cinici, “profesionistii daunelor” selecteaza situatiile cele mai tragice , care au potential de stire de presa.  “Ei nu preiau orice speta. Cauta cazuri sociale, dramatice, cu impact mediatic. Un parinte care a lasat singuri trei copii, o familie nevoiasa care si-a pierdut unicul copil, cazuri in care sunt implicate personalitati locale.Astfel, pot impresiona mai usor completele.”, dezvaluie un avocat. Un caz relevant a fost deja relatat de Capital si prezentat la acea vreme drept cea mai mare despagubire acordata vreodata pentru o polita RCA. Recordul a fost deja depasit. Atunci, era vorba despre doua fetite din Stefanesti, accidentate pe o straduta dintre blocuri.

Una dintre fete a murit, iar cealalta a ramas cu invaliditate permanenta. Familia a primit cate 500.000 de euro pentru fiecare caz. Era imposibil ca rudele fetitei sa fi putut declansa actiunea in justitie, in conditiile in care traiau sub pragul saraciei si erau si analfabeti. Procesul respectiv a fost judecat intr-o perioada foarte scurta de timp, de doar cateva luni.

Capital a descoperit si alte cazuri cu sume chiar mai mari. Un proces in derulare are toate sansele sa devina lider in topul despagubirilor. Pe fond, societatea de asigurare a fost obligata la plata a 1,2 mi¬lioane de euro despagubiri pentru daune morale si inca 700 de euro lunar pe perioada in care una dintre victime, grav ranita, nu poate munci. Este un caz din afara Bucurestiului.

Citesteste articolul integral pe capital.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie