Sistemul judiciar este pregatit suficient pentru NCPC?

 

Preocupați de problemele spectaculoase din justiție am lăsat în plan secund intrarea în vigoare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Actul normativ, care are un impact major asupra activității judecătorilor, avocaților și justițiabililor în general, deoarece în marea majoritate a litigiilor urmează a se aplica, ar trebui să intre în vigoare la 1 februarie 2013.

Codul de procedura civila

Din nefericire sistemul judiciar nu este pregătit suficient. Și când afirm acest lucru nu mă refer la pregătirea profesională, ci la aspectele tehnice materiale. S-a inițiat un proiect intitulat Legea privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Acum în aceste zile se dezbate din nou în Parlament. Ca o știre de ultimă oră menționez că a fost votat de ambele camere. Dar este imposibil, deși se dorește, ca această lege să intre în vigoare concomitent cu Noul Cod de Procedură Civilă.

Se pune întrebarea care vor fi efectele imediate ale acestei situații. Aud pe la televizor că nu se mai poate amâna acest cod, de obligații asumate, de FMI și MCV, dar prea puțini sunt cei care înțeleg ce se va întâmpla în viitorul apropiat în instanțe.

Nu mi-am propus să fac o analiză detaliată, ci doar să punctez câteva aspecte ce mi-au reținut atenția raportat la prevederile noii legi.

Potrivit art. 3 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă: – dispoziţiile noului Cod de procedură civilă se aplică numai proceselor şi executărilor silite începute după intrarea acestuia în vigoare, iar procesele începute prin cereri depuse, în condiţiile legii, la poştă, unităţi militare sau locuri de deţinere înainte de data intrării în vigoare a Codului de procedură civilă rămân supuse legii vechi, chiar dacă sunt înregistrate la instanţă după această dată.

În situația în care noul Cod de procedură civilă intră în vigoare la 1 februarie 2013, iar Legea privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă intră în vigoare la o dată ulterioară, instanţele de judecată vor fi puse în situaţia de a judeca concomitent, acelaşi tip de acțiuni, după trei norme procesual civile diferite, astfel:

  1. procesele începute înainte de 1 februarie 2013 vor fi judecate potrivit Codului de procedură în vigoare la data pornirii lor (deci potrivit „vechiului” cod de procedură civilă);
  1. cererile înregistrate la instanţă între 1 februarie 2013 şi data intrării în vigoare a Legii privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civil, vor fi soluţionate potrivit noului Cod de procedură civilă, neamendat prin această lege;
  2. cererile înregistrate la instanţă începând cu data intrării în vigoare a Legii privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civil, vor fi soluţionate potrivit noului Cod de procedură civilă, amendat prin această lege.

Intrarea în vigoare a legii privind degrevarea instanţelor va fi cu siguranță ulterioară datei de 1 februarie față de stadiul adoptării ei. Am apreciat inițial că 3 februarie este data la care respectând toate procedurile parlamentare, fără a interveni aspecte de natură a întârzia adoptarea ei (dezbateri, amendamente, ridicarea unor excepţii de neconstituţionalitate etc.) ar putea cel mai repede intra în vigoare acest act normativ. Acest termen s-a mai prelungit cu o zi – au fost două zile de … Parlament. Nu se știe dacă nu se vor invoca excepții de neconstituționalitate în următoarele 48 de ore și nici dacă Președintele României va promulga legea imediat ce o primește pentru a se publica în aceiași zi în Monitorul Oficial. De la data publicării legea intră în vigoare după 3 zile, termenul constituțional nu poate fi diminuat.

În aceste condiții, la sfârşitul lunii februarie vor exista pe rolul instanţelor cauze care s-ar judeca după trei feluri de proceduri: procesele începute înainte de 1 februarie 2013 vor fi judecate potrivit Codului de procedură în vigoare la data pornirii lor (deci potrivit codului de procedură civil actual); cererile înregistrate la instanţă între 1 februarie 2013 şi data intrării în vigoare a Legii privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civil, vor fi soluţionate potrivit Cod de procedură civilă nou – Legea nr. 134/2010 cu modificările şi completările ulterioare; iar cererile înregistrate la instanţă începând cu data intrării în vigoare a Legii privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civil, vor fi soluţionate potrivit noului Cod de procedură civilă, amendat prin această lege.

Îmi amintesc că în 2003 intram în sala de judecată, ca judecător sindic, cu un caiet în care aveam trecută la fiecare dosar legea după care se judecă. Erau în această situație doar dosarele de faliment, dar pentru cei implicați în soluționarea lor era o problemă importantă care consuma timp,nervi etc.

Revenind la zilele noastre, remarc că legea votată în Parlament în aceste zile conţine norme de competenţă, norme de procedură şi norme privind căile de atac.

Astfel pentru unele dintre acțiunile introduse în perioada 1 februarie 2012 până la data intrării în vigoare a legii de degrevare, situaţia va fi diferită de cele formulate după această dată.

De exemplu, doar pentru procesele începute după data intrării în vigoare a Legii privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civil cercetarea procesului şi dezbaterea fondului se vor face în şedinţă publică, ca şi în prezent; pentru cele introduse 1 februarie şi data intrării în vigoare a Legii privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti cercetarea şi dezbaterea vor trebui făcute potrivit NCPC, adică în camera de consiliu. Repartizarea cauzelor şi stabilirea termenelor în şedinţă publică va fi și ea diferită în aceste condiții.

Normele privind pregătirea dosarului de apel/recurs de către instanţa a cărei hotărâre se atacă se vor aplica doar după data intrării în vigoare a Legii privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civil pentru dosarele intrate după 1 februarie şi până la data intrării în vigoare a Legii privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti … pregătirea dosarului se va face de instanţa superioară, potrivit Codului de procedură civilă nou. De precizat că inclusiv dosarul de recurs se va pregăti de Înalta Curte de Casație și Justiie.

Dosarele vor avea termene procedurale diferite, datorate modului diferit de formare a dosarului pentru calea de atac şi circuitului diferit al dosarelor între instanţa a cărei hotărâre se atacă şi instanţa superioară în funcție de data înregistrării acțiunii.

Cele două feluri de dosare vor avea căi de atac diferite pentru unele acțiuni: astfel, pentru cauzele prevăzute la art. 94 pct. 1 lit. a-e, doar cererile introduse după  data intrării în vigoare a Legii privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civil se vor limita la apel, cele introduse între 1 februarie şi data intrării în vigoare a Legii privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti vor fi susceptibile de apel şi recurs.

Un alt aspect ce trebuie remarcat este că procedura de sesizare în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile va fi amânată doar în cauzele intrate după data intrării în vigoare a Legii privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civil, pentru dosarele înregistrate în intervalul 1 februarie şi data intrării în vigoare a Legii privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti astfel de sesizări se vor putea face de îndată, fără a mai opera prorogarea aplicării acestei proceduri.

Consider că scopul propunerii de act normativ – Legea privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civil ar fi doar parţial atins în aceste condiţii. Ce s-ar putea face? Nu dau soluții, aștept cât mai repede propuneri.juridice.ro

dr. Marcela COMȘA
Judecător

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie