Sistem comun al taxei pe tranzactiile financiare

 

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 22 din 25 ianuarie 2013 a fost publicatăDecizia Consiliului din 22 ianuarie 2013 privind autorizarea unei cooperări consolidate în domeniul taxei pe tranzacţiile financiare.

taxe

Ideea instituirii unui sistem comun al taxei pe tranzacţii financiare (TTF) a pornit de la numeroasele solicitări din partea statelor membre ale Uniunii, a căror dorinţă era aceea de a garanta faptul că sectorul financiar contribuie în mod echitabil şi substanţial la costurile crizei şi de a descuraja activităţile excesiv de riscante ale instituţiilor financiare. Pe lângă aceste solicitări, Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene reglementează la articolele 3 şi 113, obiectivul Uniunii de a institui o piaţă internă, dar şi rolul Consiliului de a urmări armonizarea legislaţiilor privind impozitul pe cifra de afaceri, accizele şi alte impozite indirecte.

În lumina acestor argumente, la 28 septembrie 2011, Comisia a adoptat o propunere de directivă a Consiliului privind un sistem comun al taxei pe tranzacţiile financiare, al cărei obiectiv principal era buna funcţionare a pieţei interne şi evitarea unei denaturări a concurenţei.

Dacă la reuniunea sa din 22 iunie 2012, Consiliul a constatat că nu există un sprijin unanim în favoarea sistemului comun al taxei pe tranzacţiile financiare, ulterior, 11 state membre, şi anume Belgia, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franța, Italia, Austria, Portugalia, Slovenia și Slovacia şi-au exprimat intenţia de a stabili o cooperare consolidată reciprocă în domeniul TTF.

Această cooperare consolidată ar avea ca obiectiv asigurarea cadrului juridic necesar pentru instituirea sistemului comun al TTF în statele membre participante, urmărind să asigure armonizarea elementelor de bază ale taxei şi buna funcţionare a pieţei interne.

Deşi instituirea acestui sistem comun armonizat al TTF nu se află printre competenţele exclusive ale Uniunii, cooperarea în acest domeniu este conformă cu Tratatele şi cu dreptul Uniunii.

În acelaşi timp cooperarea consolidată în domeniul  în cauză nu aduce atingere pieţei interne sau coeziunii economice, sociale şi teritoriale, respectând competenţele, drepturile şi obligaţiile statelor membre neparticipante, care se pot alătura oricând acestei cooperări, atât timp cât respectă condiţiile de participare şi actele deja adoptate.

Decizia a fost adoptată la Bruxelles la 22 ianuarie 2013 şi intră în vigoare la data adoptării.juridice.ro

Adina Elena OPREA
internship Societatea de Științe Juridice

 

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie