RSF a publicat clasamentul global privind libertatea presei. Romania pe locul 42

 

Romania ocupa locul 42 in clasamentul global privind libertatea presei pe anul 2013 realizat de „Reporteri fara Frontiere” (RSF) si dat publicitatii miercuri pe site-ul organizatiei. Pozitia actuala este in urcare cu cinci locuri fata de raportul pe anii 2011/2012, cand tara noastra a impartit locul 47 alaturi de Argentina si Statele Unite.

ziare cu lantIn fruntea clasamentului din 2013, format din 179 de tari, Finlanda se afla pentru al treilea an consecutiv pe primul loc in randul tarilor care respecta cel mai mult libertatile presei. Locul doi si trei este ocupat, ca si anul trecut, de Olanda si Norvegia.

Republica Moldova, Ungaria, Italia si Bulgaria se afla in urma Romaniei, pe locurile 55, 56, 57 si respectiv 87.

Desi au fost luate in considerare multe criterii, de la cadrul juridic la violentele exercitate impotriva jurnalistilor, tarile democratice ocupa prima parte a clasamentului, in timp ce trei tari dictatoriale, Turkmenistanul, Coreea de Nord si Eritreea, formeaza ‘trioul infernal’ aflat pe ultimele pozitii ale clasamentului.

Iranul (locul 174), China (173), Vietnamul (172), Cuba (171), Sudanul (170) si Yemenul (169) completeaza lista celor zece tari care au respectat cel mai putin libertatea mass-media.

„Clasamentul mondial publicat de Reporteri Fara Frontiere nu tine cont direct de natura regimurilor politice. Cu toate acestea, este clar ca democratiile protejeaza mai bine libertatea producerii si difuzarii de informatii exacte fata de celelalte tari in care drepturile omului sunt incalcate”, noteaza Christophe Deloire, secretarul general al RSF.  „In dictaturi, cei care ofera informatii si familiile lor sunt expusi la represalii dure, in timp ce in tarile democratice acestia se confrunta cu criza economica a presei si conflictele de interese”, a adaugat el.

Cu ocazia publicarii clasamentului mondial pe 2013, Reporteri fara Frontiere publica pentru prima data un indice anual al libertatii presei. Prin crearea acestui indicator inedit, Reporteri fara Frontiere se doteaza cu un instrument analitic care masoara nivelul general al libertatii de informatie in intreaga lume. In 2013, indicele este de 3395 de puncte, o cifra de referinta pentru anii urmatori.

Numarul mare de jurnalisti si utilizatori de Internet ucisi in timpul activitatii lor in 2012 (cel mai sangeros an inregistrat vreodata de Reporteri Fara Frontiere) a avut bineinteles un impact semnificativ asupra clasamentului tarilor in care aceste crime au avut loc, in special Somalia (locul 175), Siria (176), Mexic (153) si Pakistan (159).

Situatia este neschimbata pentru o mare parte a Uniunii Europene. Saisprezece dintre membrii sai se afla inca in top 30. insa modelul european se destrama, mentioneaza raportul RSF. Problemele legislative semnalate in 2011 au continuat si in 2012, in special in Italia (locul 57), unde dezincriminarea defaimarii nu a fost inca aprobata si agentiile de stat se folosesc in mod periculos de legile care ingradesc libertatea presei. Ungaria (locul 56) plateste in continuare pretului reformelor sale legislative represive, care au avut un impact major asupra modului de lucru al jurnalistilor. insa caderea dramatica a Greciei in clasament (locul 84, pierde 14 pozitii) este chiar mai ingrijoratoare. Mediul social si profesional pentru jurnalistii sai, care sunt expusi condamnarii publice si violentelor atat din partea grupurilor extremiste cat si a politiei, este dezastruoasa.

In estul Europei, Rusia a scazut din nou in clasament (locul 148) deoarece, dupa intoarcerea la presedintie a lui Vladimir Putin, represiunea s-a intensificat ca raspuns la un val de proteste fara precedent ale opozitiei. Tara continua de asemenea sa fie marcata de esecul inacceptabil de a-i pedepsi pe toti cei care au ucis sau atacat jurnalisti. Importanta politica a Turciei (locul 154) a crescut chiar mai mult, ca urmare a conflictului armat din tara vecina, Siria, insa tara a pierdut din nou cateva pozitii in clasamentul privind libertatea presei. Turcia este in prezent cea mai mare inchisoare din lume pentru jurnalisti, in special cei care exprima opinii critice la adresa autoritatilor privind problema kurda, noteaza raportul RSF.

agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie