Certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de sist din 3 perimetre din Vaslui obtinute de Chevron

 

Compania Chevron a obtinut certificate de urbanism de la Consiliul Judetean Vaslui pentru explorarea gazelor de sist din trei perimetre din Vaslui, autoritatile sustinand ca eliberarea acestor documente s-a facut in conformitate cu legislatia actuala din Romania.

chevronConsiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat, in ultima luna, trei certificate de urbanism pentru tot atatea perimetre din judetul Vaslui unde compania americana Chevron intentioneaza sa faca prospectiuni pentru o posibila exploatare a gazelor de sist.

Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafete extravilane cuprinse intre 35.000 de metri patrati si 73.400 de metri patrati de teren din zona localitatilor Paltinis (Bacesti), Popeni (Gagesti) si Silistea (Pungesti).

Autoritatile judetene vasluiene sustin ca eliberarea acestor documente s-a facut in conformitate cu legislatia din Romania, singurele care ar fi putut sa le opreasca fiind primariile locale.

„Conform Legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructie, Consiliul Judetean era obligat sa elibereze aceste certificate de urbanism, care nu inseamna si autorizare de construire. Singurii care puteau opri eliberarea acestor certificate de urbanism puteau fi primarii comunelor unde ar urma sa se faca explorarea gazelor de sist, daca faceau dovada ca pe perimetrul unde s-a facut concesionarea de teren exista alte proiecte de dezvoltare urbanistica locala. Chiar si asa, firma care a primit certificatele de urbanism are obligativitatea de a obtine avize de la numeroase societati si institutii ale statului, inclusiv Agentia de Protectie a Mediului si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale Bucuresti, pentru ca, in final, sa obtina autorizatia pentru explorarea gazelor de sist”, a declarat, marti, pentru corespondentul Mediafax directorul Directiei de Urbanism a CJ Vaslui, Marian Besliu.

La randul sau, presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, sustine ca, deocamdata, s-a cerut un certificat de urbanism pentru explorarea terenului unde ar exista gaze de sist, fara a fi vorba, cel putin deocamdata, despre exploatarea acestor zacaminte.

„Noi nu am fi putut refuza eliberarea acestor certficate de urbanism pentru ca, in secunda doi, ne-ar fi dat in judecata si ar fi castigat pentru incalcarea legislatiei din Romania. Dupa ce vor obtine si autorizatia de constructie, vor incepe prospectiunile de sol, prin foraje la 3.000 de metri adancime, pentru a vedea care este concentratia acestor gaze de sist. Toate aceste operatiuni se vor face doar prin metode conventionale”, sustine presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

Potrivit sursei citate, daca firma Chevron va obtine autorizatia de constructie, investitiile numai pentru explorare se vor ridica la trei miliarde de dolari. Explorarea terenurilor va dura intre trei si cinci ani, posibila exploatare a gazelor de sist fiind preconizata a incepe peste cinci ani din momentul de fata.

In luna noiembrie a anului trecut, premierul Victor Ponta a transmis investitorilor americani, in cadrul unei intalniri avute cu membri ai American Romanian Business Council, ca atmosfera generala legata de investitii este favorabila, in pofida schimbarilor politice, si i-a asigurat ca este dispus sa discute despre problemele acestora.

O luna mai tarziu, premierul declara ca negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea si explotarea gazelor va reprezenta o zona de interes pentru viitorul Guvern, adaugand ca cel care are cel mai mult de pierdut daca Romania scoate gaze de sist este Gazprom.

economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie