Campanie de testare pentru depistarea infectiei cu virusul hepatitei C

 

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), împreună cu Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a lansat o vastă campanie de testare pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitei C.

 cercetator-laboratorUn număr de 50.000 de teste gratuite vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi prin intermediul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” şi a celor peste 70 de laboratoare Bioclinica şi partenere din toată ţara.

Cezar Irimia, preşedintele APCR, a precizat că persoanele care doresc să se testeze trebuie doar să se adreseze laboratorului Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” sau celui mai apropiat laborator Bioclinica, solicitând testul gratuit de depistare a hepatitei C.

„Este important să vorbim despre hepatita C pentru că România ocupă locul 1 în Europa ca număr total de cazuri, conform datelor de prevalenţă raportate de OMS, şi locul 4 ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice mai exact 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori. La noi în ţară se află aproape 10 la sută din cele 12 milioane de persoane care se presupune că sunt infectate cu virusul hepatitei C din întreaga Europă”, a arătat Cezar Irimia.

Campania se va desfăşura până la epuizarea tuturor testelor, a adăugat Cezar Irimia.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a subliniat că această campanie de testare este foarte importantă pentru că în prezent există alternativa vindecării în cazul acestei infecţii cu virus C şi ca atare şi şansa prevenirii cirozei hepatice şi cancerului hepatic produse de acest virus.

„Campania are ca scop depistarea precoce a infecţiei cu virusul hepatitei C, având în vedere că hepatitele virale cronice au un impact deosebit asupra stării de sănătate a populaţiei, în special pe termen mediu şi lung şi asta din cauza consecinţelor pe care le au dacă rămân netratate: ciroza hepatică şi cancerul hepatic. Pentru a preveni aceste consecinţe este esenţial să diagnosticăm cât mai devreme şi să tratăm corect şi la timp hepatita cronică C”, a subliniat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

El a spus că incidenţa cu virusul hepatitei C este de 3,4% în populaţie, un procent de 80% din cei confruntaţi cu virusul C dezvoltă infecţia cronică şi numai 20% se vindecă spontan. Tripla terapie, tratamentul de care se dispune în prezent, are rezultate foarte bune. Terapia se aplică în funcţie de profilul genetic care se determină, a explicat medicul. El a mai subliniat că se estimează că există cam 800.000 – 1.000.000 de posibili pacienţi infectaţi.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a evidenţiat că infecţia cu virus C începe să îşi facă prezenţa şi la copii, având cazuri la copii de 3-5 ani cu transmitere de la mamă. Pentru aceştia se face un anumit tip de tratament şi trebuie foarte bine monitorizaţi. Testul pentru hepatită C costă între 25-30 de lei.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană, prezent la lansarea campaniei, a evidenţiat că instituţia pune accent pe prevenţie şi are în vedere dezvoltarea acesteia. Campania este cu atât mai importantă în cazul hepatitei C cu cât în cazul acestei afecţiuni nu există un vaccin ca în cazul hepatitei B. Pană a mai spus că în urma studiilor făcute, grupa de vârstă 50-54 de ani are cel mai mare număr de persoane diagnosticate cu acest virus. Situaţia este asemănătoare şi la persoanele defavorizate. Campania ajută la conştientizarea unui anume grup populaţional ca să conştientizeze pericolul acestei infecţii.

Hepatita C se transmite prin folosirea în comun a seringilor de către utilizatorii de droguri, transmitere prin hemodializă, tatuaje, piercing, utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală – periuţă de dinţi, aparate de ras, forfecuţe, unghiere şi transmitere sexuală.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a atras atenţia asupra pericolului de infecţie la consumatorii de droguri injectabile. Aceştia în proporţie de peste 90 la sută sunt infectaţi cu virus C şi cu virus B, dar şi cu HIV, reprezentând o grupă de risc foarte importantă. AGERPRES

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie