Anca Lucia Stancu: De la fiecare caz pe care l-am mediat am avut ceva de invatat de la oamenii implicati
Mediatorul Anca Lucia Stancu a vorbit la postul local de televiziune Nova TV despre mediere, avantaje si dezavantaje ale medierii, precum si despre prima revista online despre mediere medierenet.ro.
La 1 februarie intra in vigoare MODIFICARILE legii medierii; este vorba despre doua dintre modificarile anului trecut si anume Legea 115/2012 si Ordonanta de Urgenta nr.90/2012, care au introdus informarea obligatorie despre mediere pe anumite cauze, precum si sanctiunea neparticiparii partilor la aceasta informare.
Inainte de a ajunge in Instanta, oamenii au posibilitatea apelarii la mediere. Informarea asupra medierii este gratuita. Legea 115 pune obligativitatea acestei informari pe anumite spete. Ramanea neacoperita problema: ce se intampla daca persoanele nu participa la aceasta informare. In urma ordonantei din decembrie s-a hotarat ca neprezentarea partilor la informarea privind medierea sa fie santionata cu inadmisibilitatea cauzei.
„Din sondajele pe care le-am facut si pe care le-am publicat si pe siteul medierenet.ro. am ajuns la concluzia ca medierea (aceasta facilitate de rezolvare a conflictelor) se cunoaste in proportie mult prea mica. Cu toate acestea, am fost placut surprinsa de faptul ca oamenii care au aflat de ea au fost dornici sa apeleze la aceasta metoda de rezolvare a conflictelor” a spus Anca Lucia Stancu.
Concluzia ar fi ca toata lumea care are probleme si VREA rezolvarea lor, ar trebui sa ajunga prima data la mediator. Oamenii cand au probleme, daca ar trece prima data pe la mediator, cu siguranta ar ajunge mai putin in instanta. Cu atat mai mult cu cat in cadrul unei medieri, nu se rezolva problemele pe rand ca si in instanta, cand pentru fiecare problema se deschide un alt dosar. In mediere, problema se rezolva in INTEGRALITATEA ei, evitand aparitia unor conflicte viitoare. Toate acestea duc la o imbunatatire a vietii sociale.
Intrebata, cat de cunoscuta este medierea in Europa, Anca Lucia Stancu a raspuns ca in Europa este atat cunoscuta cat si folosita. „Cel mai bun exemplu este dat de Olanda, tara in care medierea functioneaza de aproximativ 30 de ani, desi de-abia acum se lucreaza la o lege in privinta medierii. Un proiect de lege foarte concis (in doua pagini): ce se intampla, cum se intampla si cam atat. In Romania, avem o lege data in anul 2006 si modificata de doua ori, si asteptam sa vedem daca se va mai modifica o data sau nu. Aceasta informare prealabila obligatorie este legata de unele articole din noul Cod de procedura Civila: exceptia care spune ca nu sunt obligati sa participe la aceasta informare cei a caror cauza nu ajunge la suma de 10.000 de lei.
Orice modificare a vreunei legi este buna atata vreme cat tine cont de realitate, de ceea ce se intampla in practica. ” In viziunea mea, modificarile vin pe fondul acomodarii la noul care apare” a spus Stancu Anca
La intrebarea: Cum vi se pare ca noi, romanii acceptam ideea medierii, mediatorul Anca Lucia Stancu a raspuns ca in cei patru ani de cand lucreaza in acest domeniu al medierii, a realizat ca totul depinde de ceea ce isi doreste omul, daca isi doreste sau nu sa rezolve problema.
Anca Stancu a precizat ca obisnuieste sa le spuna partilor ca in medierea << ei fac legea fara sa incalce legea>>, iar prin implicarea lor activa ajung la solutia personalizata potrivita pentru ei ca persoane si pentru situatia lor, lucru care nu se intampla in instanta.
In mediere, totul se intampla amiabil si la un alt nivel de intelegere. Oamenii, in general cand au probleme devin frustrati. In procesul de mediere, aceste frustrari pot fi etalate, dupa care se cauta solutii.
Oamenii cand ajung in instanta sunt constienti de faptul ca un proces dureaza foarte mult. In plus, nu au de unde sa stie rezultatul respectivului proces. Spre deosebire, timpul in care se desfasoara medierea este incomparabil mai mic, fata de cel al unui proces.
Pornind de la durata medierii, care ar fi primul avantaj fata de proces, mai exista si alte avantaje cum ar fi faptul ca tot ce se intampla in mediere este privat, confidential. Mediatorul nu judeca, nu cauta vinovati. Impartialitatea mediatorului este un alt avantaj, deoarece el nu are cum sa forteze partile sa rezolve problema altfel decat isi doresc ele. Mediatorul poate doar propune solutii, care pot fi acceptate de parti sau nu. Costurile sunt un alt avantaj al medierii, care cu siguranta sunt mai mici decat deschiderea unui proces. Cel mai mare avantaj pe care il poate aduce medierea este faptul ca acordul de mediere este acordul partilor, adica partile isi hotarasc solutia problemei, toate partile avand sw castigat, spre deosebire de instanta unde o parte pierde iar cealalta castiga.
Ca si dezavantaje ale medierii, poate fi enumerat faptul ca partile nu se pot razbuna, adica nici o parte nu va simti gustul castigului de cauza asupra celuilalt. Partile nu-si pot face rau una, alteia. In plus, mediatorul nu permite aceasta atitudine, partile fiind protejate din acest punct de vedere. Concesii trebuie facute de ambele parti, ca solutia sa poata iesi la iveala.
Medierea poate fi oprita de oricare dintre parti, in orice moment. In plus, si mediatorul poate renunta la acest proces in momentul in care, in timpul medierii, afla niste informatii care nu ii mai permit sa fie impartial.
Un alt aspect important, observat de mediatorul Anca Lucia Stancu este faptul ca in general oamenii se cam feresc atat de informarea prealabila a medierii,cat si de procesul medierii, deoarece ei cred ca participarea la aceste demersuri inseamna ca isi recunosc vinovatia. Legea stabileste clar ca „Acceptarea participarii sau participarea la sedinta de informare nu constituie o recunoastere a dreptulu ce ar face obiectul litigiului si nu intrerupe prescriptia” OG 90/2012.
Intrebata de posibilul conflict intre mediatori si avocati, Anca Lucia Stancu a raspuns ca exista avocati care au realizat beneficiul medierii. In general acesti avocati sunt cei care se gandesc la binele si interesele clientilor lor. Bineintelesc ca exista si opinii contrare, dar acest lucru este unul firesc. Practica va fi cea care va demonstra faptul ca aceste doua profesii pot merge in paralel si chiar sa convearga, atata vreme cat se doreste solutionarea problemelor oamenilor.
Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum şi orice alte drepturi de care părţile, potrivit legii, nu pot dispune prin convenţie sau prin orice alt mod admis de lege.
Grija anumitor persoane ca mediatorul nu are studii juridice este nefondata. Cunostintele juridice folosesc doar la demersurile cu instanta si la redactarea acordului de mediere. Avocatul unei parti, sau a amandorura pot participa la sedintele de mediere, bineinteles doar cu acordul partilor. Din experienta sa, Anca Lucia Stancu a afirmat ca a avut cazuri in care avocatul unei parti a fost prezent la sedintele de mediere, si a ajutat atat la rezolvarea problemei, propunand solutii, cat si la redactarea acordului, demonstrand in acest fel ca si-a reprezentat clientul in modul cel mai bun cu putinta. Avocatul nu are obligatia de a informa clientul de existenta medierii, judecatorii si procurorii au aceasta obligatie.
Medierea functioneaza si pe partea de penal, pe acele situatii care tin de abuz, abandon sau viol, si unde este nevoie de plangere prealabila pentru declansarea procesului penal, iar retragerea plangerii sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala. Ceea ce aduce bun medierea in partea de penal, este faptul ca spre deosebire de instanta unde se urmareste doar pedepsirea vinovatului, in mediere se merge pe asumarea resonsabilitatii faptelor de catre vinovat si se ofera victimei posibilitatea sa-si exprime sentimentele si emotiile intr-un cadru protejat. Mai ales ca se pot organiza sesiuni de mediere fie separate, fie comune, dupa cum doresc partile (mai ales victima).
Mediatorul Anca Lucia Stancu a mai afirmat ca in mediere lucrul cel mai bun care se intampla este faptul ca oamenii isi dezvaluie adevarata identitate, lasand la o parte inhibitiile pe care le pot avea in instanta. Mediatorul simte doar multumire cand partile isi rezolva problema.
Referitor la revista online Medierenet.ro. Anca Lucia Stancu a facut precizarea ca ideea de a creea aceasta revista a aparut pe cand cauta tot felul de informatii despre mediere pe internet. Constatand ca aceste informatii erau dispersate si greu de gasit, a ajuns la concluzia ca acestea ar trebui inchegate intr-un singur loc, in care omul sa afle cat mai multe despre aceasta metoda de rezolvare a conflictelor. Medierenet.ro este o revista in acest domeniu, care sa pune la dispozitia cititorului toate informatiile necesare: de la modalitatile de a deveni mediator, cursuri si seminarii pana la legislatia in vigoare. Pe de alta parte, oamenii care acceseaza acest tip de informatii, in general sunt oameni de business, care de asemenea au o sectiune cu stiri din acest domeniu. Alte domenii din care revista ofera informatii sunt cele juridic si administrativ. Informatia ajunge la cititor intr-un mod simplu si accesibil.
Medierea este o activitate liberala, mediatorii platesc si ei impozite sau depun declaratii, ca orice alte persoane juridice. Informatii despre aceste proceduri, se pot gasesc pe siteul medierenet.ro.
„Proiectul revistei s-a dezvoltat foarte frumos si este in crestere, iar acest lucru nu poate decat sa ma bucure. Avem parte de colaborari deosebite, din partea colegilor mediatori, din partea oamenilor care cunosc medierea, au tangenta cu ea si o sustin, sau care s-au implicat in viata medierii. E de munca, dar e frumos si mai ales e de folos ” a spus mediatorul Anca Lucia Stancu.
La nivelul tarii, exista aproximativ 3.000 de mediatori, o cifra rezonabila atata vreme cat domeniul este inca la inceputurile sale. Ceea ce face mediatorul nu face avocatul iar ceea ce face avocatul nu face mediatorul. Atitudinile, mentalitatile sunt diferite: mediatorul este pentru consens partilor, iar avocatul tine partea partii pe care o reprezinta.
Intrebata pe care parte lucreaza mai mult, mediatorul Anca Lucia Stancu a spus ca domeniile frecvente sunt cele de civil si comercial. Partea de civil se rezolva usor daca partile sunt dispuse sa COMUNICE. Doar comunicarea poate rezolva problemele. Dificultati apar in partea de comercial , deoarece cei care fac afaceri (cel putin in provincie) sunt fosti colegi de scoala, vecini, etc si uneori incercarea de recunostere si rezolvare a unui conflict, este perceputa ca un afront personal.
” Mi-a placut ce a spus Cristian Erbasu la scoala de vara de mediere de la Brasov, si anume ca in orasele mari generatia de business a ajuns la a doua generatie, care accepta cu mai mare usurinta solutiile, lucrurile neluandu-se atat de personal.” a spus Stancu Anca
Ceea ce e neplacut in procesul medierii, este atitudinea pe care o au oamenii fata de ei insisi, incercand sa priveasca lucrurile din afara. Oamenii inca nu realizeaza ceea ce-si doresc. Puterea pe care o are medierea este urmatoarea: partile cunosc realitatea, niciunul dintre ei nu va incerca sa deformeze realitatea, deoarece celalalt e in fata lui si cunoaste adevarul. Problema lor este doar partea din care e privita problema . Medierea nu face decat sa determine oamenii sa comunice, sa-si etaleze punctul de vedere, iar concesiile le vor face singuri.
” De la fiecare caz pe care l-am mediat am avut ceva de invatat de la oamenii implicati, si nu pot decat sa le multumesc pentru asta, deoarece ceea ce am invatat de la ei, am aplicat in urmatorul caz de mediere. ” a conchis Anca Lucia Stancu.
I.T.F.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!