Dosarul CFR mesagerie pe masa judecatorilor

 

Procesul fraudării CFR Mesagerie intră în linie dreaptă.În acest dosar sunt inculpaţi fraţii Hassan şi Mehdi Awdi, Bassam Raymond Istambouly şi Iordan Bădeanu

cfr

Părţi responsabile civilmente sunt firmele Monalisa Investments, Supremo Media, Southern Cross Parklane, Network Press Concept (fosta Rodipet) şi Piramid Corporation

Procesul fraudării CFR Mesagerie, înregistrat la Tribunalul Bucureşti la data de 21 decembrie 2012, a început cu o amânare necesară citării martorilor care pot da detalii în acest dosar. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 18 februarie 2013.
În acest dosar sunt inculpaţi fraţii Hassan şi Mehdi Awdi, Bassam Raymond Istambouly şi Iordan Bădeanu, părţi responsabile civilmente fiind firmele Monalisa Investments, Supremo Media, Southern Cross Parklane, Network Press Concept (fosta Rodipet) şi Piramid Corporation, iar CFR Mesagerie, prin administratorul judiciar Euro Insol – parte civilă.
În acest dosar, fraţii Hassan şi Mehdi Awdi sunt acuzaţi de spălarea banilor, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.
Potrivit rechizitoriului remis spre soluţionare Tribunalului Bucureşti, unde Hassan Awdi este deja judecat pentru trafic de persoane în dosarul „Honduras”, fraţii Awdi, Iordan Bădeanu şi Bassam Istanbouly, având funcţii de conducere în cadrul CFR Mesagerie SA, precum şi în cadrul altor societăţi comerciale, au constituit o asociere infracţională în scopul delapidării SC „CFR Mesagerie” SA, prin însuşirea activelor patrimoniale de care dispunea societatea, dar şi în scopul sustragerii de la plata către bugetul de stat a impozitelor şi taxelor datorate de către această societate.
Procurorii susţin că intenţia membrilor grupării a fost aceea de a falimenta SC „CFR Mesagerie” SA, prin transferarea tuturor activelor către alte societăţi comerciale pe care inculpaţii le controlau, astfel încât să nu se respecte obligaţiile asumate prin contractul de privatizare al SC „CFR Mesagerie” SA precum şi în vederea obţinerii unor beneficii financiare substanţiale.
„În acest scop, inculpaţii au procedat la încheierea de contracte fictive de prestări de servicii, o parte dintre acestea antedatate, în baza cărora au fost înregistrate în contabilitatea SC „CFR Mesagerie” SA facturi fiscale reprezentând cheltuieli având la bază operaţiuni nereale, metodă prin care s-a realizat atât sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat cât şi însuşirea în mod nelegal a activului patrimonial al societăţii. Acţionând în această modalitate, inculpaţii şi-au însuşit din patrimoniul SC „CFR Mesagerie” SA active în valoare de aproximativ 3.400.000 lei şi au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 380.000 lei. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii DIICOT au dispus măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile şi părţi sociale deţinute de către inculpaţi la diverse societăţi comerciale”, informa atunci DIICOT.

CFR Mesagerie încearcă de peste 6 ani să recupereze creanţele

Pe rolul Tribunalului Bucureşti se află de peste 6 ani un proces în care lichidatorul CFR Mesagerie încearcă să recupereze prejudiciul adus de acţionarii Monalisa tuturor creditorilor societăţii debitoare.
Potrivit unei adrese remise instanţei la data de 18 septembrie 2008, în dosarul 35760/3/2006, în care pârâţi sunt Hassan Awdi, Mehdi Awdi şi Monalisa Investments SRL, creditori fiind Administraţia Finanţelor Publice şi Ciurcan Florica, lichidatorul judiciar Euro Insol SPRL cere ca pasivul societăţii debitoare CFR Mesagerie să fie suportat de pârâţi.
În sprijinul solicitării sale, lichidatorul arată că prin încheierea unor contracte de împrumut şi de închiriere, precum şi prin operaţiuni comerciale fictive acţionarii au prejudiciat toţi creditorii. În plus, actele erau întocmite între CFR Mesagerie, Piramid Corporation, Rodipet Courier, Supremo Media şi Magnar Systems, la fiecare dintre acestea Hassan Awdi având fie calitatea de acţionar, asociat sau administrator.
La ultimul termen, din 18 octombrie, instanţa a amânat judecata pentru data de 21 februarie „pentru recuperarea creanţelor”. Procesul a fost înregistrat la data de 18 octombrie 2006.
În documentele depuse la dosar, Euro Insol arată că, potrivit bilanţului contabil de la data de 31 decembrie 2004, patrimoniul CFR Mesagerie era format din construcţii, echipamente tehnologice, aparate şi instrumente de măsură, mijloace de transport şi mobilier de birou în valoare de 1.168.461,86 RON. La 30 noiembrie 2006, CFR Mesagerie „nu mai deţinea în patrimoniu asemenea active”.
„Conform datelor contabile şi a constatărilor organelor de control – ANAF – Direcţia Antifraudă Fiscală -, ieşirea din patrimoniu a mijloacelor fixe şi a obiectelor de inventar s-a efectuat prin mijloace frauduloase în cursul anului 2006”, notează lichidatorul, precizând că „imediat după preluarea sa de către Monalisa Investments SRL (administrator fiind Hassan Awdi) în luna decembrie 2004, debitoarea, prin Mehdi Awdi a încheiat cu societăţile afiliate acţionariatului majoritar contracte de prestări şi furnizări de servicii, precum şi contracte de împrumut a căror derulare a condus în final la înstrăinarea patrimoniului societăţii prin „grija” reprezentanţilor debitoarei.

Împrumut de 1,3 mld. lei vechi cu toate bunurile puse gaj

La 10 ianuarie 2005, puţin după privatizarea CFR Mesagerie, Piramid Corporation (ai cărei acţionari erau Monalisa Investments – deţinută de Hassan Ali Awdi, Mehdi Awdi, Wafa Hikmat Nasser Awdi), administrată de Bassam Raymound Istambouly, a împrumutat CFR Mesagerie cu 13,2 mld. lei vechi, pe o perioadă de 2 luni, cu o dobândă lunară de 3%, pentru ca aceasta din urmă să-şi poată plăti taxele la bugetul de stat.
„Deşi legea română interzicea în mod expres împrumutul între persoane juridice, CFR Mesagerie, cu complicitatea altor societăţi comerciale ce au în esenţă acelaşi acţionariat, au încheiat un contract de împrumut în încercarea de a crea aparenţa unui debit faţă de Piramid Corporation. Ulterior, au constituit în favoarea aceleiaşi societăţi şi o garanţie reală mobiliară asupra tuturor bunurilor din patrimoniul societăţii debitoare. (…) De menţionat că toate aceste operaţiuni au fost doar scriptice, nu şi faptice, având ca singur scop sustragerea bunurilor debitoarei de la executare”, notează lichidatorul.

Vânzări fictive de echipamente IT

Un alt contract a fost încheiat cu Supremo Corporation (devenită ulterior Supremo Media) pentru prestarea unor servicii IT către CFR Mesagerie în valoare de 512.890 lei noi. Documentul a fost semnat de Mehdi Awdi.
„ANAF – Direcţia Antifraudă Fiscală, în urma controlului încrucişat efectuat, a stabilit faptul că nu au fost efectuate vânzări-cumpărări de echipamente IT (…), rezultând că Supremo Media (fosta Supremo Corporation SRL) nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, deşi primise de la debitoare, în avans, suma de 500.000 RON”, se arată în documentul remis instanţei. Acţionarul majoritar al Supremo Media era Hssan Awdi care deţinea 96,35% dintre titluri.
În acest din urmă caz, Tribunalul Bucureşti a constatat „caracterul fraudulos al respectivului contract de vânzare-cumpărare şi a dispus obligarea Supremo Media la restituirea către debitoare a sumei de 500.000 RON”.
Un alt contract dubios, încheiat la 22 decembrie 2004, este cel în care Monalisa îi închiriază CFR Mesagerie un spaţiu din str. Horia, Cloşca şi Crişan (unde au sediul majoritatea firmelor înfiinţate sau administrate de familia Awdi) pentru suma de 1,116 mil. RON, sumă ce a fost achitată în avans de către CFR Mesagerie.
La 1 februarie 2005, Rodipet SA îi închiriază un alt spaţiu, pentru care CFR Mesagerie urma să plătească 2.500 euro/lună.
Şi în acest caz, Tribunalul Bucureşti a constatat caracterul fraudulos al contractului, obligând Monalisa să restituie CFR Mesagerie suma de 1,165 mil. RON plus TVA.
Alte contracte frauduloase, după cum susţine lichidatorul, au fost încheiate între CFR Mesagerie, Supremo Corporation şi Magnar System Com (societate reprezentată tot de Hassan Awdi) pentru prestarea unor servicii de transport, de servicii pe Internet, a unui program soft de întocmire a documentelor primare (contabilitatea Rodipet şi cea a Supremo Corporation era efectuată de aceeaşi firmă – FINAS Contabilitate SRL) şi a unor prestări de servicii pentru întreţinerea echipamentelor IT.curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie