De ce se grabeste Guvernul cu infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara

 

Reprezentantii celui mai mare creditor extern al Romaniei au avut intalniri cu lideri ai celor doua uniuni reprezentative pentru piata asigurarilor. Oamenii de la FMI au fost, se pare, de acord cu profesionistii din piata care sustin ca termenul dat de autoritati pentru infiintarea noii structuri de supraveghere este mult prea scurt.

dosareReprezentatii asiguratorilor si brokerilor de asigurari din Romania au avut ocazia de a-si exprima pozitia privind crearea Autoritatii de Supraveghere Financiara si in fata Fondului Monetar Interntional. UNSICAR si UNSAR, cele doua uniuni care reprezinta profesionistii din piata locala de asigurari, nu au facut niciun secret din faptul ca se impotrivesc construiri unei magastructuri de supraveghere, mai ales intr-un termen atat de scurt ca cel dat de Guvern, doar trei luni.

Oamenii de la FMI, veniti la Bucuresti pentru a negocia incheierea unui nou acord cu tara noastra, i-au ascultat pe asiguratori, le-au dat dreptate mai ales in privinta grabei cu care autoritatile doresc infiintarea noii structuri, si i-au sfatuit pe profesionisti sa se adreseze organizatiilor care ii reprezinta la nivel european.

„FMI a acceptat faptul ca Guvernul se grabeste. Reprezentantii Fondului au lasat insa de inteles ca nu se pot implica direct, pe langa autoritati, pentru a stopa procesul de infiintare a ASF. Au sfatuit insa profesionistii sa se adreseze asociatiilor europene de profil, unde ar putea gasi sprijin”, au declarat, pentru Capital, surse apropiate situatiei.

De asemenea, UNSAR si UNSICAR au mai transmis celor de FMI ca argumentul Guvernului potrivit caruia CSA trebuie desfiintat pentru ca a aschimbat trei presedinti in doi ani nu poate fi valabil, in conditiile in care CSA ar fi inlocuit cu un organism mai degraba politic. In aceste zile, o delegatie FMI se afla la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile incheierea uui nou acord. Dupa toate aparentele, negocierile vor fi unele mai dificile decat pana acum, avand in vedere ca Guvernul a esuat sa indeplineasca mai multe obligatii impuse de Fond.

Lege parca picata din cer

La finele anului trecut, Ministerul Finantelor, pe atunci condus inca de Florin Georgescu, a decis sa publice pe site-ul institutiei un proiect de Ordonanta de Urgenta care anunta desfiintarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si a Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private din Romania. In locul lor, Guvernul doreste construirea Autoritatii de Supraveghere Financiara(ASF), structura care ar urma sa gestioneze piete de nu mai putin de 6 miliarde de euro, ca arbitru comun al asigurarilor, Bursei, si pensiilor private din Romania.

Timpul acordat de autoritati pentru  constituirea megastructurii a fost de trei luni. In luna martie, autoritatile vor ca ASF sa fie operationala. Specialistii insa, prea putin consultati pana acum, se gandesc cu groaza la posibilitatea ca activitatea lor sa fie coordonata de oameni numiti exclusiv pe criterii politice.

Asiguratorii spun ca nu au fost intrebati…

„O decizie de unificare a supravegherii pietei de asigurari, de capital si respectiv a fondurilor de pensii private – pe langa faptul ca este necesar sa faca obiectul unei ample dezbateri cu asociatiile profesionale a societatilor care sunt subiecte ale supravegherii – trebuie sa aiba la baza, inainte de orice, o justificare prudentiala si economica credibila, cu punerea in balanta a avantajelor si dezavantajelor aferente”, spunea Florentina Almajanu, director general al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare.

Citeste articolul integral pe capital.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie