Presedintele Traian Basescu propune ca sefii DNA si Parchetului General sa fie selectati de CSM

 

Presedintele Traian Basescu propune ca sefii DNA si Parchetului General sa fie selectati de Consiliul Superior al Magistraturii ca solutie pentru iesirea din blocaj, dupa ce initial a avansat ideea, la intalnirea cu premierul si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, de creare a unei comisii formate din reprezentanti ai Presedintiei, CSM si Ministerul Justitiei, varianta despre care sustine ca a esuat.

Presedintele Traian BasescuEl a afirmat, vineri, ca ar trebui sa se acorde incredere CSM, iar presedintele si ministrul Justitiei sa accepte respectivele propuneri.

Traian Basescu le-a spus jurnalistilor care il insotesc in vizita din America Latina ca avanseaza aceasta varianta dupa ce marti seara la intalnirea cu Victor Ponta, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea a vorbit despre crearea unei comisii care sa faca propuneri privind sefii Parchetului General si Directiei Nationale Anticoruptie, solutie ce nu a fost acceptata.

Potrivit presedintelui, comisia respectiva ar fi trebuit sa fie formata din doi reprezentanti ai Presedintiei, doi de la CSM si doi de la Ministerul Justitiei, dar propunerea sa a esuat.

„Solutia pentru iesirea din blocaj ar fi ca CSM sa faca propunerile. Eu ma angajez sa accept propunerile”, le-a spus Basescu, in avion, jurnalistilor care fac parte din delegatia ce il insoteste in deplasarea spre America Latina.

El si-a motivat propunerea prin faptul ca CSM este cel care va trebui sa supravegheze activitatea procurorilor care vor conduce Parchetul General si DNA.

Seful statului mai crede ca aceasta solutie ar putea fi extinsa si in cazul numirilor adjunctilor si a sefilor de sectii.

„CSM garanteaza neutralitatea procesului si depolitizarea”, a punctat presedintele, adaugand ca aceasta varianta poate elimina orice suspiciune de politizare a numirilor.

El a reiterat faptul ca aceste doua numiri sunt importante si pentru rezultatul raportului pe MCV.

„Cheia credibilitatii este data de numirile in functie a procurorului general si sefului DNA si de intrarea in vigoare a celorlalte coduri”, a adaugat Basescu.

Cat priveste faptul ca a refuzat primele propuneri facute de ministrul Justitiei pentru cele doua functii, presedintele a precizat ca nu a fost convins de cei doi nominalizati. El a precizat ca a avut o intalnire cu Mona Pivniceru anterior inaintarii numirilor, insa aceasta nu l-a convins ca varianta sa este una buna.

Traian Basescu a plecat vineri spre America Latina unde va participa la lucrarile Summitului Comunitatii Statelor Latino-Americane si Caraibiene (CELAC) – Uniunea Europeana, la Santiago de Chile. De asemenea, seful statului va efectua o vizita oficiala in Republica Peru.

agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie