Noi precizari cu privire la incadrarea juridica a unor fapte pe drumurile publice

 

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 41 din 18 ianuarie 2013, a fost publicata Decizia ICCJ nr. 18 din 10 decembrie 2012 (Decizia 18/2012) privind examinarea recursul in interesul legii, formulat de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Sesizarea nr. 7.738/2.276/III-5/2012, cu privire la incadrarea juridica a faptei de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul in ipoteza in care autorizatia provizorie de circulatie si-a incetat valabilitatea si avand aplicate placute cu numarul provizoriu expirat.

sosea din panouri solare

1. Obiectul recursului in interesul legii

Prin recursul in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a aratat ca in practica judiciara nationala nu exista un punct de vedere unitar vizand incadrarea juridica a faptei de punere in circulatie sau conducere pe drumurile publice a unui autovehicul in ipoteza in care autorizatia de circulatie provizorie si-a incetat valabilitatea si avand aplicate placute cu numarul provizoriu de circulatie expirat.

2. Optica jurisprudentiala

a) Intr-o prima orientare a practicii, unele instante au apreciat ca fapta inculpatului de a conduce pe drumurile publice un autoturism neinmatriculat, avand aplicate placute cu numere provizorii de circulatie a caror valabilitate era expirata, intruneste elementele constitutive ale infractiunilor prevazute de art. 85 alin. (1) si art. 85 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aflate in concurs ideal.

S-a sustinut ca un numar provizoriu de circulatie expirat este de natura sa induca in eroare organele de politie aflate in exercitiul supravegherii traficului rutier, care nu vor opri spre verificare un autoturism neinmatriculat ce are montate placute cu numarul de inmatriculare expirat, spre deosebire de situatia acelor autoturisme neinmatriculate in circulatie care nu au montate in continuare numere de inmatriculare provizorii expirate.

In acest sens s-a mai argumentat ca numarul de inmatriculare (permanent ori provizoriu) este un element de identificare a participantilor la trafic, necesar pentru depistarea autorilor unor infractiuni sau abateri rutiere, astfel incat lipsa lui sau lipsa corespondentei lui cu realitatea impiedica aplicarea corecta si prompta a legii; desi exista o singura actiune – conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul – in raport cu imprejurarile concrete in care s-a savarsit (autovehicul neinmatriculat si cu numere provizorii expirate), sunt intrunite elementele constitutive a doua infractiuni, in concurs ideal.

b) Intr-o a doua orientare a practicii, in aceeasi ipoteza – conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat, avand aplicate placute cu numere provizorii de circulatie expirate – alte instante au retinut numai infractiunea prevazuta de art. 85 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu motivarea ca infractiunea prevazuta de art. 85 alin. (2) vizeaza o alta situatie premisa decat expirarea termenului de valabilitate a numerelor provizorii, si anume aplicarea unui numar imaginar sau a altui numar decat cel atribuit unui autovehicul inmatriculat.

S-a sustinut ca ipoteza in care autorizatia de circulatie provizorie si-a incetat valabilitatea nu reprezinta o falsificare a numarului de inmatriculare, intrucat acest fapt presupune o operatiune fizica, mecanica, de modificare sau de confectionare a unor elemente care sa creeze aparenta unor numere de inmatriculare valabile.

3. Opinia procurorului general al PICCJ

Solutia propusa de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este in sensul orientarii jurisprudentiale potrivit careia punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul in ipoteza in care autorizatia de circulatie si-a incetat valabilitatea si avand aplicate placute cu numarul provizoriu expirat intruneste elementele constitutive ale infractiunilor prevazute de art. 85 alin. (1) si art. 85 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in concurs ideal.

4. Optiunea Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Inalta Curte a considerat ca se impune admiterea recursului, pronuntand urmatoarea solutie:

“Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in consecinta:

In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 85 alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca:

Punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul pe care sunt aplicate placute cu numarul provizoriu de circulatie expirat, iar autorizatia de circulatie provizorie si-a incetat valabilitatea, intruneste numai elementele constitutive ale infractiunii prevazute in art. 85 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.”juridice.ro

Andrei PAP

 

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie