Infringementul pe atribuirile de contracte la Primaria Sectorului 3 clasat de CE
Comisia Europeana a decis, joi, clasarea a sase actiuni de infringement deschise impotriva Romaniei, printre acestea aflandu-se si cea referitoare la neregulile in atribuirea contractelor la Primaria Sectorului 3 in mandatul fostului primar PDL Liviu Negoita.
Potrivit unui comunicat de presa transmis de MAE, procedura de infringement viza incalcarea unor prevederilor din Directiva 2004/18/CE privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice de lucrari, de bunuri si de servicii, in cazul unei proceduri de atribuire organizata de Primaria Sectorului 3 in ceea ce priveste un acord-cadru de lucrari publice.
Procedura a fost clasata in urma masurilor adoptate de autoritatile romane, printre care „incetarea efectelor acordului – cadru si rezilierea contractelor subsecvente aflate in derulare”, precizeaza comunicatul MAE.
„Clasarea acestor dosare reprezinta incununarea eforturilor autoritatilor romane de a-si indeplini obligatiile care rezulta din calitatea de stat membru UE. Acest rezultat nu ar fi putut fi obtinut fara o cooperare eficienta la nivel institutional intern”, a declarat agentul guvernamental al Romaniei pentru Curtea de Justitie UE, Razvan Horatiu Radu.
Comunicatul MAE mai precizeaza ca, in prezent, sunt in curs 39 de proceduri de infringement declansate de Comisia Europeana impotriva Romaniei, toate fiind in faza precontencioasa. Dintre acestea, 30 privesc transpunerea sau aplicarea incorecta a dreptului UE, iar 9 necomunicarea masurilor nationale de transpunere a directivelor.
Din cele sase actiuni de infringement clasate, patru aveau ca obiect, potrivit MAE, necomunicarea masurilor nationale de transpunere unor directive.
Din aceste patru, una se refera la Directiva 2009/30/CE de modificare a Directivei 98/70/CE in ceea ce priveste specificatiile pentru benzine si motorine, de introducere a unui mecanism de monitorizare si reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si de modificare a Directivei 1999/32/CE. In ceea ce priveste specificatiile pentru carburantii folositi de navele de navigatie interioara si de abrogare a Directivei 93/12/CEE. Pentru rezolvarea problemei a fost adoptata Hotararea Guvernului 928/2012 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a benzinei si motorinei si de introducere a unui mecanism de monitorizare si reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.
O alta actiune viza Directiva 2011/63/UE de modificare, in scopul adaptarii la progresul tehnic, a Directivei 98/70/CE privind calitatea benzinei si a motorinei, fiind adoptata Hotararea Guvernului 928/2012 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a benzinei si motorinei si de introducere a unui mecanism de monitorizare si reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.
A treia actiune era legata de Directiva 2009/126/CE privind etapa a II-a de recuperare a vaporilor de benzina in timpul alimentarii autovehiculelor la statiile de benzina. in legatura cu acest subiect a fost adoptata Hotararea Guvernului nr. 958/2012 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului 568/2001 privind stabilirea cerintelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina.
A patra actiune viza Directiva 2011/15/UE de modificare a Directivei 2002/59/CE de instituire a unui sistem comunitar de monitorizare si informare privind traficul navelor maritime. in acest sens a fost adoptata Hotararea Guvernului 750-2012 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1016/2010 pentru stabilirea Sistemului de informare si monitorizare a traficului navelor maritime care intra/ies in/din apele nationale navigabile ale Romaniei.
Alaturi de cele patru actiuni au mai fost clasate doua, care vizau aplicarea incorecta a dreptului UE, una fiind cea legata de Primaria Sectorului 3.
Citeste articolul integral pe mediafax.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!