Si strainii vin sa munceasca la noi.30.941 de cetăţeni străini au fost înregistraţi la finalul anului 2012

 

Potrivit bilanţului pe anul 2012 desfăşurat la nivelul Direcţiei pentru Imigrări a Municipiului Bucureţti din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, în evidentele acestei instituţii se regăsesc la data de 31.12.20121 înregistraţi pe raza municipiului Bucureşti 30.941 persoane, din care 19.288 sunt cetăţeni din state terţe, iar 11.653 sunt cetăţeni din statele membre ale Uniunii Europene sau Spaţiul S.E.E./Confederaţia Elvetiană.

muncitori straini
Procentual, se arată că 30 % din numărul total al străinilor inregistrati pe teritoriul României, se regăsesc in Municipiul Bucuresti.
Indicatorii statistici inregistrati la nivelul anului 2012 pentru municipiul Bucuresti arată o crestere a numărului cetăţenilor inregistrati din statele membre ale U.E./S.E.E./Confederatia Elvetiană si o scădere a numărului străinilor inregistraţi din statele terţe.
Ponderea pe tări a străinilor din state terte inregistrati la nivelul municipiului Bucuresti este dată de cetăţenii chinezi- 4.121, urmaţi de cetăţenii turci – 3425, moldoveni – 2098, sirieni – 1248 si irakieni- 923, iar pentru statele U.E./S.E.E. pe primele 5 locuri se află cetăţeni din Franţa – 2603, Italia – 1577, Germania – 1359, Marea Britanie – 1014,Grecia – 873.
De remarcat faţă de anul 2011 este faptul că ierarhia statelor se păstrează, exceptie făcând  numărul cetăţenilor inregistrati din Republica Moldova (- 772), dar, precizăm că, unii dintre aceştia au dobândit cetăţenie română in cursul anului 2012.
Au fost depuse 936 cereri pentru eliberarea autorizatiilor de muncă, 2816 cereri pentru prelungirea dreptului de sedere in scop de muncă, 8367 cereri pentru admisia si prelungirea dreptului de sedere temporară ori permanentă sau eliberarea permiselor de sedere permanentă., 2282 cereri privind inregistrarea rezidentei cetăţenilor din U.E./S.E.E. si 2844 cereri in scopul prelungirii dreptului de şedere pentru membrii de familie ai cetăţenilor români sau acordării dreptului de şedere pe termen lung.

       Pe linia invitatiilor s-a înregistrat o crestere a numarului de cereri – 1242 –  datorita in special invitaţiilor in scop de vizită. Se observa o crestere a invitatiilor adresate de cetateni romani sau straini unor persoane din zona Asiei si Orientului Mijlociu. Ponderea invitatiilor apartine celor care doresc sa invite in scop de vizita, rude, prieteni. Se mentine redus numarul strainilor invitati in scop turistic in Romania.
În activitatea specifică o prioritate deosebită a fost acordată depistării căsătoriilor de convenienţă.
In cursul acestui an, au fost depistate 21 casatorii de convenienţă, majoritatea (19) având drept protagonisti bărbati din state terţe si femei de cetăţenie română. Cei depistati in asemenea situatii sunt, de regulă, cetăţeni de origine arabă (Tunisia -6, Siria-6, Iordania-2, Pakistan-2, etc.).
In ceea ce priveste controlul asupra legalităţii sederii străinilor pe raza municipiului Bucuresti, in urma actiunilor si controalelor efectuate, au fost depistati in anul 2012, 703 străini in situatii ilegale.
Străinii depistaţi cu sedere ilegală provin din: Turcia – 106, Algeria – 54, China –45, Moldova – 41, Afganistan – 41.
Fata de anul 2011, se constată o crestere a străinilor depistaţi din spatiile Algeria, Afganistan, Siria, Maroc, Pakistan si o scădere a celor depistati din spatiile Turcia, China, Moldova. Impotriva străinilor depistaţi cu sedere ilegală au fost emise 210 decizii de returnare, 191 au fost conduşi la  Centrul de custodie publică Otopeni in vederea indepărtării de pe teritoriul ţării, 23 au fost returnaţi direct la frontieră, la 63 li s-a comunicat că trebuie să părăsească teritoriul ţării,  124 au fost pusi in legalitate intrucît indeplineau conditiile de prelungire a dreptului de sedere, 4 au fost predati organelor de politie iar pentru 52  au fost dispuse alte măsuri (tolerare, etc.).
Pentru combaterea muncii ilegale desfăşurate de cetăţeni străini au fost efectuate controale la 164 societăţi comerciale, din care 27 au fost sanctionate pentru nereguli constatate la regimul juridic aplicat străinilor.amosnews.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie