Reversul medaliei pentru exploatarea gazelor de sist

 

Gazele de sist polueaza mai mult decat era prevazut.
Emisia de metan provocata de exploatarea gazelor de sist ar putea sa fie superioara estimarilor facute de comunitatea stiintifica. Aceasta acuza se suprapune peste cele deja existente legate de activitatea seismica declansata de exploatarea gazului de sist si se adauga suspiciunilor ca in SUA ritmul de crestere a emisiilor de gaze cu efect de sera este alarmant.

Gaze de sistAsta ar putea transforma SUA in cel mai mare poluator al lumii, tocmai datorita explotarii masive a gazelor de sist. Concluzia apartine cercetatorilor de la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) si ai Universitatii Colorado (SUA), sintetizata intr-un studiu publicat in revista de specialitate “Nature”.

Expertii au masurat, folosind echipamente la sol sau montate pe un balon, concentratia diferitilor poluanti in atmosfera, in apropierea campurilor gazeifere si petroliere din zona Utah (SUA). Folosind modele atmosferice si datele rezultate din emisiile industriale au dedus si toxicitatea celor din zona exploatarilor.

Rezultatele preliminare au atestat ca “puturile de gaz de sist emana pe durata  exploatarii lor o cota de 9% metan, unul dintre principalele component ale gazului natural”.

Emanatiile sunt explicabile tinand cont de lipsa de etanseitate a gazoductelor care permit scapari de gaze inainte de deschiderea puturilor si de faptul ca “fluidele folosite in fracturarea rocilor antreneaza, cand sunt pompate pentru a reveni la suprafata, bule de gaz natural care se disperseaza apoi in atmosfera”.

Problema este ca metanul este unul dintre gazele cu efect de sera de 20 de ori mai periculos decat bioxidul de carbon – gazul care este invinuitul principal pentru actualele schimbari climatice.

Toate aceste rezultate au demontat argumentele asa numitilor “schistocrati”, conform carora impactul de mediu al exploatarilor hidrocarburilor din sisturi este inferior celui al minelor de carbune.

“Aceste date sunt doar o piesa dintr-un puzzle pe care comunitatea stiintifica este pe cale sa-l completeze” aprecia Steven Hambourg, coordonatorul echipei stiintifice a EDF (Environmental Defense Fund) din Boston (Massachusetts), care acum coordoneaza un amplu program in care sunt implicate NOAA, Universitatile din Texas si Austin si care ca scop evaluarea globala a emisiilor de metan.

30 de poluanti in aerul din apropierea puturilor

Un studiu publicat de revista stiintifica “Human and Ecological Risk Assesment” arata ca cinzeci de gaze sunt detectate in aerul din apropierea forajelor gazeifere din Garfield, Colorado.

Printre gazele evidentiate in acest studiu, 30 sunt atestate ca au efecte nocive asupra creierului, sistemului nervos sau a sistemului endocrin, iar cateva dintre acestea au fost detectate intr-o concentratie suficient de mare pentru a afecta dezvoltarea copiilor. Concentratiile cele mai mari au fost masurate dupa forarea noilor puturi, dar nu au crescut in continuare.

Autorii au precizat ca studiul este singurul de acest tip, deoarece nu s-a bucurat de sprijinul industriei extractive. In plus, accesul in zona de extractie a fost limitat astfel incat concentratia exacta de metan in perioada fracturarii hidraulice nu a putut fi stabilita cu precizie.

Citeste articolul integral pe financiarul.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie