Remus Borza vrea ca reorganizarea Uztel sa fie coordonata de administratorul judiciar si nu de cel special

 

Planul de reorganizare al „Uztel”, pe care Tribunalul Dolj l-a confirmat printr-o sentinta data anul trecut, a fost adoptat cu amendamentul ca activitatea companiei producatoare de utilaj petrolier sa fie coordonata de catre administratorii speciali ai acesteia, Euroinsol Consulting si Euro Insol, ne-a declarat Remus Borza, care controleaza cele doua case de insolventa.

uztelIn schimb, intr-o notificare din 16 ianuarie transmisa actionarului majoritar al producatorului de utilaj petrolier, Agentia Nationala de Administrare Fiscala – Directia Generala a Finantelor Publice (ANAF – DGPF) Prahova isi exprima punctul de vedere, potrivit caruia activitatea „Uztel” ar fi trebuit coordonata de catre administratorul special, sub supravegherea administratorilor judiciari, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Uztel.

Tribunalul Dolj a decis, pe 9 octombrie, respingerea cererii de inlocuire a administratorului judiciar, pe care o inaintasera Asociatia Uztel, actionarul majoritar al firmei, administratorul special, Dan Radulescu, si un grup de patru companii, precum si confirmarea planului de reorganizare, propus de catre adminis-tratorul special. Ulterior, pe 18 decembrie 2012, Curtea de Apel Craiova a respins ca nefondat recursul acestora. Asociatia Uztel reclama faptul ca Tribunalul Dolj nu a solutionat cererea de lamurire a sentintei din 9 octombrie. Remus Borza considera ca deciziile care au urmat si care au fost in favoarea administratorilor judiciari lamuresc decizia in cauza.

In cadrul Adunarii Creditorilor Uztel, creditori ale caror voturi reprezinta 78% din numarul total de drepturi de vot au optat in favoarea acceptarii planului de reorganizare, cu conditia coordonarii activitatii companiei de catre administratorii judiciari, ne-a mai precizat Remus Borza, domnia sa explicand ca decizia creditorilor a fost motivata de faptul ca Dan Radulescu este actionar al „Uztel”.

Reprezentantii Asociatiei Uztel il acuza pe Remus Borza de manipularea pietei de capital, pentru ca a comunicat public faptul ca instantele au decis „definitv si irevocabil” ca activitatea Uztel poate fi coordonata de catre Euroinsol Consulting si Euro Insol. Domniile lor precizeaza ca au formulat o cerere de revizuire a deciziei Curtii de Apel Craiova. Remus Borza ne-a explicat ca cererea de revizuire reprezinta o cale extraordinara de atac, care nu suspenda efectele unei hotarari definitive si irevocabile.

O alta acuzatie a Asociatiei Uztel la adresa administratorilor judiciari este ca acestia au propus procedura falimentului, desi actionarii si-au manifestat dorinta de reorganizare. intr-un document din anul 2010, Alina Maer, avocat coordonator in cadrul Euroinsol Consulting, propunea trecerea la faliment procedura generala. Domnia sa isi motiva decizia prin faptul ca, potrivit, indicatorilor financiari, „Uztel” se afla in incapacitate de reorganizare sau redresare, fiind in situatia unui risc ridicat de faliment inca din anul 2008. Remus Borza ne-a declarat ca propunerea de atunci a administratorului judiciar a fost cea mai naturala, avand in vedere starea precara a companiei. Cooptarea Euro Insol in consortiul de administrare judiciara s-a realizat in aprilie 2011, la dorinta principalilor creditori, respectiv ANAF si ING Bank, in vederea restructurarii firmei, arata domnia sa. „in decembrie 2011, am reusit sa suspendam o decizie executorie de faliment a Tribunalului Prahova, pentru a putea reorganiza < Uztel >. Am facut acest lucru, desi procedura falimentului ar fost mai usor de administrat si ar fi asigurat un castig mai rapid”, subliniaza avocatul.

Actiunile „Uztel” au fost reluate la tranzactionare pe 10 ianuarie, dupa ce au fost suspendate timp de aproape 33 de luni, ca urmare a solicitarii de intrare in insolventa. Procedura generala a insolventei a fost deschisa la data de 6 septembrie a aceluiasi an, in urma acumularii unor datorii de 74,4 milioane lei. Administratori judiciari a fost numit consortiul format din Euroinsol Consulting, prin Alina Maer, si, din luna aprilie a anului viitor, Euro Insol, prin Remus Borza. Adminis-tratorii judiciari se afla in conflict cu Asociatia Uztel, actionarul majoritar al companiei, si administratorul special, Dan Radulescu. Acesta din urma doreste coordonarea activitatii producatorului de utilaj petrolier, demers in care este sustinut de Asociatia Uztel. Actionarul majoritar a acuzat Euro Insol si Euroinsol Consulting ca ar interzice administratorului special sa isi des-fasoare activitatea. in replica, reprezentantii administratorilor judiciari au aratat ca decizia Tribunalului Dolj constata ridicarea definitiva si irevocabila a dreptului de administrare al reprezentantilor actionarilor. De asemenea, reprezentantii caselor de insolventa considera ca atat Dan Radulescu, cat si presedintele Asociatiei Uztel, Constantin Trestioreanu, se numara printre persoanele responsabile pentru intrarea in insolventa a companiei.

„Uztel” are un capital social de 13.413.647 lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de un leu. Asociatia Uztel detine aproape 83,84% din capitalul social al producatorului de utilaj petrolier.

Titlurile „Uztel” au incheiat sedinta de tranzactionare de ieri in scadere cu 8,18%, comparativ cu pretul de inchidere din ziua precedenta.

bursa.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie