Premierul britanic vrea organizarea unui referendum privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana, pana in 2017

 

Premierul britanic David Cameron vrea organizarea unui referendum privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana, pana in 2017, a declarat acesta miercuri intr-un discurs foarte asteptat privind viitorul legaturilor dintre Londra si UE, relateaza AFP.

david cameron„Va fi un referendum pe o problema clara: in/out” (inauntru/afara) si va avea loc in prima jumatate a legislaturii care va incepe in 2015, a declarat seful Guvernului britanic.

„Dupa ce vom negocia un nou acord” privind relatiile Marii Britanii cu UE, „vom oferi britanicilor un referendum cu o alegere simpla: ramanem in cadrul UE pe aceasta noua baza sau iesim complet. Va fi un referendum pe tema apartenentei sau nu la UE”, a declarat Cameron in acest discurs-cheie despre Europa.

Noua relatie a Marii Britanii cu UE „va fi o relatie centrata pe piata unica”, a declarat el.  „Daca nu vom raspunde provocarilor, exista pericolul ca Europa sa esueze si ca britanicii sa devieze catre iesire”, a avertizat el.  „Eu nu sunt un izolationist”, a asigurat liderul conservator. „Nu vreau decat un acord mai bun pentru Marea Britanie. Vreau un acord mai bun si pentru Europa”, a afirmat el.

Reactia Germaniei

Germania doreste ca Marea Britanie sa ramana un „membru activ si constructiv” al Uniunii Europene, a declarat miercuri ministrul german de externe, Guido Westerwelle, reactionand fata de proiectul unui referendum asupra mentinerii tarii sale in UE, relateaza AFP.

Europa nu este „suma intereselor nationale”, ci o „comunitate de destine”, a insistant acesta. O Europa „de ales à la carte nu este o optiune”, a insistat seful diplomatiei germane, intr-o alocutiune sustinuta in germana si engleza.

Reactia Frantei

Seful diplomatiei franceze a apreciat miercuri ca „nu putem face o Europa à la carte”, reactionand fata de proiectul premierului britanic David Cameron de a organiza un referendum cu privire la ramanerea tarii sale in cadrul Uniunii Europene, relateaza AFP.

„Nu putem face o Europa à la carte”, i-a replicat Fabius, pentru postul de radio France Info. „Noi dorim ca britanicii sa poata sa aduca elemente pozitive Europei”, a spus el. „Sa zicem ca Europa ar fi un club de fotbal. Aderi la acest club, dar, odata ce esti inauntru, nu poti sa spui sa jucam rugby”, a continuat seful diplomatiei franceze.

„Acest lucru risca sa fie periculos pentru Marea Britanie insasi, deoarece Marea Britanie in afara Europei (va fi un lucru) dificil”, a mai apreciat Fabius.  „Intr-o zi participam la o reuniune cu oameni de afaceri britanici si le-am spus: ascultati, daca Marea Britanie decide sa paraseasca Europa, va vom primi cu covorul rosu”, a declarat el pe un ton ironic, o replica data omologului sau britanic, care s-a declarat pregatit sa ii primeasca pe covorul rosu pe intreprinzatorii care incearca sa evite plata unor impozite in Franta.

Reactia Bruxelles-ului

Comisia Europeana a salutat miercuri vointa afisata de catre premierul britanic David Cameron ca tara sa sa ramana in Uniunea Europeana. Pia Ahrenkilde-Hansen, o purtatoare de cuvant a CE, a adaugat ca este „in interesul UE si in interesul Marii Britanii” ca Londra sa fie un „membru activ” si „in centrul” Uniunii.  Ea apreciaza ca Marea Britanie „are o contributie importanta la integrarea europeana si a contribuit la modelarea politicilor Europei”.
Martin Schulz: UE are nevoie de Marea Britanie ca „membru cu drepturi depline”

Citeste articolul integral pe  incont.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie