Din aprilie, Guvernul acorda consumatorilor vulnerabili ajutoare de 10 lei pentru factura de energie
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat miercuri, dupa discutiile cu reprezentantii FMI, ca impreuna cu Banca Mondiala se cauta solutii pentru ca toti consumatorii vulnerabili sa primeasca ajutoare pentru energie, iar nivelul acestora sa fie putin mai mare decat cresterea de tarif prognozata.
Campeanu a estimat ca vor fi „cateva milioane de beneficiari” si a precizat ca se estimeaza o crestere a facturii de aproximativ sapte lei, iar intentia este ca ajutorul acordat sa fie putin mai mare decat aceasta suma.
„Desi vi se pare suma mica, cred ca este corect, pentru ca acoperim aceasta crestere si dam inca putin in plus”, a mai spus demnitarul.
Ministrul Muncii a precizat ca fondurile necesare pentru plata acestor ajutoare vor fi stabilite ulterior, dar este posibil ca acestea sa vina din profitul excendentar al companiilor din domeniul petrol si gaze.
Mariana Campeanu a mai spus ca, in prezent, se fac simulari cu Banca Mondiala, care acorda sprijin consistent Ministerului Muncii pentru a gasi solutii de acordare a ajutoarelor pentru consumul de energie.
In acelasi context, Campeanu a explicat ca se incearca gasirea unei forme corecte de acordare a acestor ajutoare, incepand din aprilie.
Potrivit ministrului Muncii, foarte multe persoane care, pana in prezent, au optat pentru consumul social, nu se incadrau, de fapt, in acesta. „Tentatia este sa declari ca te vei incadra in tariful social, dar daca depaseai, costul era mult mai mare. De asemenea, se inscriau unii pentru consumul social pentru casele de vacanta, or nu cred ca acestia erau consumatori vulnerabili. Vrem sa eliminam astfel de situatii”, a spus ministrul Campeanu.
La discutiile de miercuri cu reprezentantii FMI, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, s-a discutat si despre modul in care ministerul a dus la indeplinire prevederile din acordul incheiat cu aceste institutii. „Nu am avut probleme. In general, au fost multumiti de cum a raspuns ministerul”, a declarat demnitarul.
Mariana Campeanu a mai spus ca discutiile au vizat si Legea dialogului social, planul national de ocupare, stimulentele acordate pentru cresterea ocuparii in special in randul tinerilor, dar si modificarea Legii somajului.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!