Cum s-au evaporat 41 de milioane de euro in 3 zile din capitalizarea Transgaz Medias

 

Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) ca sa vanda pe bursa 15% din actiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz Medias (TGN) pana la finalul lunii aprilie, a declarat marti ministrul economiei Varujan Vosganian.

transgaz mediasIn acelasi timp, guvernul a decis sa taxeze monopolurile din sectorul energetic pentru a aduna mai multi bani la buget, iar ca efect actiunile Transgaz au pierdut 6,1% din valoarea de pe bursa in ultimele trei zile.

Astfel, din capitalizarea Transgaz s-au evaporat circa 41 de milioane de euro, iar participatia de 73,5% detinuta de stat si-a redus valoarea cu 30 de milioane de euro. Practic, statul a pierdut pe bursa in trei zile aproape cat va incasa din taxarea suplimentara a Transgaz in urmatorii doi ani. Transgaz ar avea de platit circa 26 de milioane de euro in perioada 2013-2014 in contul taxei de monopol, conform calculelor ZF.

La pretul de ieri de pe bursa, de 216,8 lei/acti­une, Transgaz este evaluata la 584 mil. euro, iar pachetul de 15% pe care statul isi propune sa-l vanda ar valora circa 88 milioane de euro. Cel mai probabil insa investitorii vor cere un pret mai mic decat cel de pe bursa pentru actiunile Transgaz.

Anul trecut, statul a vandut 15% din actiunile Transelectrica la un pret cu circa 12% mai mic decat cotatia de pe bursa anterioara lansarii ofertei. Dupa inchiderea ofertei, pretul a scazut pe bursa sub nivelul din oferta din cauza inrautatirii rezultatelor Transelectrica.

Taxa pe monopol va face mai dificil ca statul si intermediarul ofertei Transgaz, consortiul format din Raiffeisen Capital&Investment, BT Securities si cehii de la Wood, sa-i convinga pe investitori sa ofere un pret mai bun pentru pachetul de actiuni. Nu este insa prima data cand statul se dove­deste neinspirat in ceea ce priveste promovarea privatizarilor sale.

La inceputul anului trecut, chiar inainte de lansarea ofertei Transelectrica, primul-ministru de atunci Mihai Razvan Ungureanu l-a schimbat din functie pe directorul general, in timp ce in august 2012, guvernul a acceptat oprirea activitatii Oltchim chiar inainte de lansarea privatizarii combinatului.

Desi toti politicienii care au ajuns la guvernare in ultimii ani si-au asumat ca vor lista companiile de stat, in realitate ei au luat decizii contrare, care au lovit puternic in planurile de privatizare. Un exemplu este insolventa Hidroelectrica, producatorul de energie care ar fi trebuit sa se listeze la finalul anului trecut. Un altul este donatia de 400 mil. lei impusa de guvern produca­torului de gaze naturale Romgaz, la finalul lui 2010. Si Romgaz este pe lista companiilor pe care statul a promis ca le va lista la bursa.

zf.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie