Aplicarea Cartei Albe a Bunei Guvernari va fi monitorizata de Alianta pentru o Romanie Curata

 

La un an dupa semnarea Cartei Albe a Bunei Guvernari, organizatiile membre ale Aliantei pentru o Romanie Curata au decis sa reinceapa monitorizarea respectarii propunerilor incluse in document si sa prezinte public rapoarte periodice asupra stadiului indeplinirii ei.

Cartea Alba a Bunei GuvernariARC a luat aceasta decizie remarcand, de pilda, batalia care se poarta pentru subordonarea justitiei ori tendintele de-a dreptul alarmante pentru transformarea parlamentarilor intr-o clasa de superprivilegiati protejati de o superimunitate. Desi exista unele progrese, aplicarea unor masuri de buna guvernare se face cu jumatati de masura.

De exemplu, s-a decis postarea pe site-urile ministerelor a listelor de achizitii publice insa acestea nu sunt complete, iar lista institutiilor care trebuie sa dovedeasca transparenta este mult mai lunga decat cele care posteaza in prezent. Rapoartele de activitate sunt in general postate de catre institutii, dar inca nu toate institutiile publice au inteles ca trebuie sa fie postate la vedere pe site in termenul prevazut de lege.

Numarul solicitarilor de informatii publice a crescut insa mai este mult de munca la capitolul calitatii si termenelor raspunsurilor oferite populatiei. Exista si ingrijoratoare involutii – cum este cazul de pilda cu recomandarea prin Carta si vot popular, de reducere la 300 a numarului de parlamentari. In realitate numarul acestora a ajuns acum sa fie aproape dublu.

CARTA ALBA A BUNEI GUVERNARI contine propuneri referitoare la organizarea partidelor politice, la masuri administrative si legislative privind buna guvernare. Propunerile au fost trimise acum un an tuturor presedintilor de partide parlamentare.

Membrii ARC vor monitoriza punct cu punct aplicarea fiecarei solicitari in parte – fie ca se refera la modernizarea legislatiei electorale, la respectarea principiilor transparentei informatiei publice (de la achizitii publice, la rapoarte de activitate si profesionalizarea ocupantilor de functii publice) pana la garantarea dreptului constitutional la libera exprimare, in special cu privire la critica politicienilor si a guvernantilor sau alinierea legislatiei si a practicii juridice la prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului si la practica CEDO ori continuarea fara ingerin?a politica a anchetelor institutiilor abilitate sa asigure o justitie corecta pentru toti.

Primele subiecte/teme care vor face obiectul monitorizarii se refera la:

  •     aplicarea integrala si proactiva a legii 544/2001, prin publicarea din oficiu a tuturor rapoartelor de activitate cerute de lege, ca si a tuturor achizitiilor publice, bugetelor si salariilor din sectorul public
  •     performanta sistemului de evaluare profesionala; care este stadiul crearii, conform recomandarilor Bancii Mondiale, a unui serviciu de resurse umane in cadrul guvernului si al autoritatilor locale, care sa examineze gradul de calificare al numirilor si avansarilor, in scopul depolitizarii si profesionalizarii ocupantilor de pozitii si functii publice.
  •     Care este stadiul consolidarii sistemului national de recuperare a creantelor provenite din infractiuni, cu accent pe managementul bunurilor sechestrate si confiscate.
  •     Felul in care a fost si este aplicata Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, inclusiv elaborarea studiului de impact in cazul “proiectelor de legi de importanta si complexitate deosebita”
  •     Cum sunt respectate prevederile Legii 52/2003 a transparentei decizionale.

ARC invita toate ONG-urile interesate sa participe la monitorizarea aplicarii prevederilor din Carta Alba a Bunei Guvernari sa se alature demersului si sa participe la acest proces impreuna cu noi.

Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie