Comisiile parlamentare de politica externa: Celula de criza constituita in cazul Algeriei si-a facut datoria

 

Presedintii celor doua comisii parlamentare de politica externa, Petru Filip si Laszlo Borbely, au declarat, marti, dupa prezentarea facuta de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, ca celula de criza constituita la nivelul MAE privind situatia din Algeria si-a facut datoria si a functionat „bine si corect”.

laszlo borbely„Concluzia celor doua comisii este ca la nivelul MAE celula de criza a functionat corect, a functionat bine. Este vorba de o celula de criza care functioneaza si are in acest moment o anumita experienta”, a afirmat presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Petru Filip, la finalul sedintei celor doua foruri.

El a mai aratat ca evenimentele din Algeria trebuie sa reprezinte un semnal pentru toate institutiile statului privind obligatiile in lupta impotriva terorismului international.

„Romania condamna ferm tot ceea ce inseamna terorism si cred ca din acest punct de vedere toate institutiile statului roman au aceasta obligatie de a spune acest lucru si de a se angaja in tot ceea ce inseamna lupta impotriva terorismului. (…) Fiind vorba de un conflict cu impact international, de internationalizarea terorismului, subiect in care pana la urma Romania este parte activa, ca vrem, ca nu vrem, ca parte semnatara a Tratatului NATO, ca membra UE, suntem actori activi in tot ceea ce se intampla in aceste teatre de lupta pe care nu si le doreste nimeni”, a mai spus senatorul Petru Filip.

La randul sau, presedintele Comisiei de specialitate din Camera Deputatilor, Laszlo Borbely, a aratat ca toti cei implicati in celula de criza „si-au facut datoria”.

„Consider ca aceasta celula de criza, toti cei implicati si-au facut datoria si, din pacate, trebuie sa ne pregatim pentru perioada urmatoare ca aceste componente ale ministerului, incepand cu ambasade, consulate, sa fie pregatite pentru astfel de evenimente”, a spus Borbely.

El a sustinut ca intalnirea membrilor comisiilor cu ministrul de Externe Titus Corlatean a fost „foarte utila si necesara”, fiind initiata de comun acord cu acesta.

„Domnul ministru ne-a oferit toate detaliile care tin de acest atac sangeros, avem toate detaliile care, de fapt, au fost si comunicate pana acum. Consideram in continuare ca MAE si Parlamentul, cele doua institutii fundamentale, trebuie sa colaboreze si vom avea asemenea intalniri pentru ca ne trebuie informatii corecte si la obiect”, a mai spus Borbely.

Ministrul de Externe a prezentat marti parlamentarilor din comisiile de specialitate situatia din Algeria in absenta presei.

Laszlo Borbely a precizat ca ministrul a solicitat ca audierea sa nu fie publica. Ulterior, Corlatean a sustinut ca exista o practica occidentala ca discutiile privind atacurile teroriste si securitatea nationala sa se desfasoare in absenta mass-media.

agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie