Seful ANRP: Toate dosarele mari au devenit cazuri speciale (drepturi cesionate, nu despagubiri catre fostii proprietari)
Aproape toate despagubirile de valori mari, de milioane sau zeci de milioane de euro, din ultimii doi ani nu au fost acordate fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, ci unor persoane care au cumparat drepturile litigioase, cei mai multi devenind „cazuri speciale”, afirma seful ANRP.
„Aproape toate dosarele mari din perioada 2010 – 2011 au fost cesionate si aproape toate au devenit cazuri speciale (…) Avem toate datele. Asteptam institutiile interesate sa vina si sa le prezentam. Sunt dosare cesionate si de mai multe ori, care au avut 3-4 cesionari de-a lungul timpului”, a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, George Baesu.
Declaratia survine anuntului primului ministru, Victor Ponta, privind intentia de a impozita castigurile obtinute de cei care au cumparat drepturi litigioase de la fostii proprietari si care au primit titluri de despagubire.
Pana la retragerea PSD de la guvernare, Autoritatea a fost condusa in 2009 de catre Ancuta Gianina Opre, fosta consiliera a fostului presedinte PSD Mircea Geoana.
Fost deputat PSD intre 2004 si 2008, George Baesu a inlocuit-o in vara anului trecut pe procurorul Dorina Danielescu, numita in functie de numai noua luni. Pana in octombrie 2011 functia de presedinte al ANRP a fost detinuta de Crinuta Dumitrean, din partea PDL, sustinuta de secretarul general al partidului, Ioan Oltean. Dumitrean a fost destituita de fostul premier Emil Boc, dupa ce in august 2011 DNA l-a arestat pe Remus Baciu, unul dintre vicepresedintii de atunci ai autoritatii.
Inca de la instalare Baesu a criticat modul in care s-au atribuit despagubirile, iar una dintre decizii a fost tocmai desfiintarea dosarelor „cazuri speciale”, care acordau prioritate persoanelor in etate sau care sufereau de boli grave.
„Avem cesionari care dupa ce au dat un milion de euro au devenit cazuri speciale, pentru ca sufereau de nu stiu ce boala, si s-a rezolvat cu rapiditate. Cat a fost dosarul unui pensionar nu era caz special, cand a ajuns la un tanar de 34 de ani care suferea de guturai s-a transformat imediat in caz special”, a declarat Baesu pentru MEDIAFAX.
Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor va fi obligata sa revada, pana la finele lui 2015, toate dosarele solutionate, inclusiv cele pentru care s-au platit despagubiri in numerar, Guvernul urmand sa finalizeze pana la finele lunii ianuarie o noua lege de restituire a proprietatilor.
Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, un memorandum privind urgentarea elaborarii noilor reglementari in domeniul restituirii proprietatilor, intocmit de ministrul delegat pentru Buget, document in care se fac propuneri pentru incadrarea in termenul acordat de CEDO statului roman pentru solutionarea problemei restituirii proprietatilor.
Potrivit deciziei Guvernului, pana la finele anului 2015 Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor urmeaza sa revada toate dosarele solutionate, inclusiv cele pentru care s-au platit despagubiri in numerar, si sa analizeze cauzele care au determinat nerestituirea bunurilor in natura sau prin echivalent, in compensare cu alte bunuri.
Totodata, pana pe data de 30 ianuarie 2013 Comitetul interministerial privind procesul de reformare a legislatiei si procedurilor din domeniul restituirii proprietatilor trebuie sa elaboreze si sa prezinte pentru prima lectura proiectul de lege privind reglementarea restituirii proprietatilor.
Fiecare minister va transmite Ministerului Finantelor Publice, pana la 30 ianuarie 2013, situatia imobilelor retrocedate, a celor nou construite si, dupa caz, situatia cheltuielilor cu chiriile pentru sedii, iar Ministerul Educatiei va transmite situatiile mentionate si pentru unitatile de invatamant preuniversitar de stat.
Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor estimeaza totalul despagubirilor la 8,7 – 9 miliarde euro.
Citeste articolul integral pe mediafax.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!