Presedintele CNVM considera ca Noua Autoritate Financiara nu poate fi infiintata in trei luni

 

In una dintre putinele iesiri publice, Carmen Negoita, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de monitorizare a pietei de capital ce va fi inglobata in Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) incepand din martie, atrage atentia ca termenul de trei luni este nefezabil pentru comasarea supravegherii.

carmen negoita cnvm„Pentru ca ASF sa poata functiona eficient sunt necesare dezbateri, consultarea pietei si a tuturor institutiilor implicate, analize de impact si eficientizare a actului de supraveghere la nivelul unei singure entitati. In opinia mea, termenul de doar trei luni pentru implementare este nefezabil. Crearea si asigurarea functionarii unei astfel de entitati impune un termen de cel putin un an”, a declarat Negoita.

Ea castiga peste 6.000 de euro pe luna ca si comisar CNVM, la fel ca si ceilalti sase comisari. Si din partea Comisiei de Asigurari (CSA), unde salariile sunt de peste 20.000 de euro la nivelul membrilor consiliului, s-au manifestat rezerve pana acum, dar nu publice.

Proiectul fulger al infiintarii autoritatii unice de supraveghere financiara, aparut la finalul anului trecut, a fost adoptat in regim de urgenta si a dat peste cap intreaga piata financiara pentru ca Guvernul vrea sa desfiinteze cele trei comisii de supraveghere a pietei de capital, a asigurarilor si a pensiilor private care functioneaza de aproape doua decenii ca institutii de sine sta­tatoare. CNVM supravegheaza companii listate la bursa cu o valoare de peste 20 de miliarde de euro, CSA este responsabila de o piata de peste 2 mld. euro, iar Comisia de pensii private pentru o piata de 2,3 mld. euro.

Cele trei comisii au un istoric de functionare de peste 15 ani, au impreuna 450 de angajati si au incheiat 2011 cu deficite cumulate de 6 milioane de euro din cauza cheltuielilor mari cu salariatii.

Guvernul a stabilit ca termen limita 15 martie, data pana la care trebuie sa fie numita conducerea noii autoritati.

„Cel mai mare pericol este cel de a cauza instabilitate in pietele financiare. Pot aparea fracturi in activitatea celor trei comisii in contextul in care fiecare dintre acestea este implicata in proiecte, este prezenta la discutii si grupuri de lucru la nivel european”, a conchis Carmen Negoita.

zf.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie