Presedintele Camerei Deputatilor a trimis proiectul de Statut al parlamentarilor, presedintelui Traian Basescu

 

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, i-a trimis, vineri, o scrisoare presedintelui Traian Basescu, in care arata ca transmiterea, spre informarea sefului statului, a proiectului de modificare a Statutului parlamentarilor este „extrem de necesara”.

valeriu zgonea 2„Avand in vedere importanta calendarului de promulgare a Legii bugetului de stat pe anul 2013, atributiile presedintelui Romaniei cu privire la sesizarea Curtii Consituttionale, la retransmiterea unei legi inainte de promulgare, precum si conditionalitatile ce deriva din Mecanismul de Cooperare si Verificare, consideram extrem de necesara transmiterea, spre informare, catre Domnia Voastra, a Proiectului cu privire la Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor (77 file)”, se arata in scrisoarea transmisa de Zgonea si obtinuta de Mediafax.

Totodata, Zgonea precizeaza, in scrisoare, ca prin intermediul noului Statut, parlamentarii isi propun sa asigure procedurile unitare in materia incompatibilitatilor, a conflictului de interese si cele referitoare la imunitatea parlamentara.

„Observatiile si sugestiile pe care Domnia Voastra le va transmite Camerei Deputatilor vor putea contribui la optimizarea calendarului de promulgare a Legii bugetului de stat pe anul 2013”, mai scrie Zgonea in scrisoarea catre seful statului.

Zgonea: I-am trimis proiectul de Statut lui Basescu pentru a nu-l intoarce in Parlament dupa vot.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a motivat, vineri, gestul de a-i transmite presedintelui Traian Basescu proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor pentru ca acesta sa nu-l retrimita in Parlament dupa ce ar fi adoptat, fiind baza legala pentru bugetul Legislativului.

Zgonea a mentionat ca presedintele Traian Basescu „face parte din controlul unui proiect de lege sau al unei hotarari a Parlamentului care este publicata in Monitorul Oficial”.

„Am considerat oportun sa-i transmit (presedintelui Romaniei, n.r.) spre informare, ca sa nu existe o contestare si sa intoarca proiectul de Statut si sa puna intr-o situatie dificila Parlamentul Romaniei inainte ca el sa fie transmis prin vot de catre plenul reunit. Am facut acest lucru de buna credinta, incercand sa cream o punte de legatura institutionala cu Presedintia Romaniei. Nu as dori ca parlamentarii sa aprobe un Statut pe care sa votam noile bugete pe noua formula a Statutului, dupa care presedintele sa retrimita spre analiza acest Statut. Am fi noi pusi intr-o situatie delicata si obligatia mea ca membru al USL este sa aratam ca putem sa facem un altfel de politica si sa gandim strategic altfel”, a sustinut Zgonea.

Presedintele Camerei Deputatilor a precizat ca in situatia in care presedintele Traian Basescu ar retrimite in Parlament proiectul de modificare a Statutului adoptat in plen ar interveni o problema in ceea ce priveste incadrarea in bugetul propus.

„Noi votam Statutul, in baza prevederilor din Statut putem sa ne incadram in prevederile bugetare, nemodificand Statutul ar trebui sa lasam parlamentarii sa stea la hoteluri, ar trebui sa le acordam bani pentru decontarea deplasarii in teritoriu pentru toti parlamentarii, indiferent unde au domiciliu. (…) in acest moment nu avem aceste resurse si am incercat sa ne carpim in asa fel incat sa nu afectam obligatia statului de a-i pune la dispozitie deputatului toate conditiile sa-si exercite mandatul”, a mai explicat Zgonea.

Presedintia a primit proiectul de modificare a Legii 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor in cursul serii de vineri, iar presedinte Basescu nu se va pronunta asupra oportunitatii si constitutionalitatii acestuia deoarece, potrivit Constitutiei, se pronunta asupra legilor aprobate.

„Administratia Prezidentiala a primit proiectul de modificare a Legii 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor in cursul serii de vineri, mai precis la ora 17.07”, a declarat, pentru Mediafax Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu.

Acesta a mentionat ca seful statului nu se va pronunta asupra oportunitatii si constitutionalitatii acestui proiect de lege.

„Domnul presedinte Traian Basescu nu se va pronunta asupra oportunitatii si constitutionalitatii acestui proiect de lege deoarece, potrivit articolului 77 din Constitutie, presedintele Romaniei se pronunta asupra unor legi aprobate de Parlament, nu asupra unor proiecte de legi”, a mai spus Oprea.

mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie