Ecaterina Andronescu: Legea invatamantului lichideaza liceele pedagogice, iar OUG 92 /2012 corecteaza aberatiile de acest tip

 

Ecaterina Andronescu, presedintele Comisiei de invatamant din Senat, a declarat vineri intr-o conferinta de presa ca Ordonanta de urgenta 92/2012 corecteaza o serie de „aberatii” din Legea Educatiei asumata in Parlament de fosta guvernare democrat-liberala, printre acestea fiind si referirile la invatatori si educatori. Ordonanta nu face decat sa reintroduca functiile de educator, educatoare, invatator, invatatoare, care au fost eliminate prin Legea Funeriu, a precizat Andronescu.

Ecaterina Andronescu, Foto: realitatea.net

Ecaterina Andronescu, Foto: realitatea.net

„Legea Educatiei, prin articolul 247 – alineatele b si c – precizeaza ca in sistemul de invatamant, pentru invatamantul prescolar exista functia de profesor pentru invatamantul prescolar, pentru invatamantul primar exista functia de profesor pentru invatamantul primar. Legea anterioara prevedea pe langa aceste functii care presupun studii superioare si functiile de educator, educatoare, invatator, invatatoare. Ca urmare din lege disparand aceste functii, nu mai aveam posibilitatea nici macar a salarizarii a circa 40.000 de educatori, educatoare, invatatori, invatatoare care se afla in acest moment incadrati in sistemul de invatamant. Cineva, nu spun cine, ca n-are rost, spune „bine, dar cum a fost salarizat acest personal de la aparitia legii din februarie 2011 pana acum?” Prin legea salarizarii, care prevedea aceste functii, pentru ca era elaborata dupa legea veche a invatamantului. Acum se schimba legea salarizarii, nemaiexistand aceste functii, legea salarizarii nu mai avea de ce sa cuprinda aceste functii in legea invatamantului. Evident ca nici legea salarizarii nu mai avea de ce sa le cuprinda”, a spus Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei.

Ecaterina Andronescu a mai afirmat ca legea invatamantului lichideaza practic liceele pedagogice:”Ne uitam in istorie si nu putem sa nu afirmam cat se poate de raspicat faptul ca absolventii acestor licee pedagogice au alfabetizat Romania, de dincolo de Spiru Haret si pana in zilele noastre. Liceele pedagogice au fost si sunt licee cu performanta si ca urmare este o mare pierdere pentru sistemul de invatamant sa lichidam ce avem bun si performant. Ordonanta 92 vine sa corecteze aceste deficiente majore, ca sa ma exprim academic, in legatura cu legea invatamantului, reintroduce functiile de educator, educatoare, invatator, invatatoare, ca urmare creeaza statutul legal pentru cele peste 40.000 de cadre didactice care ocupa in prezent aceste functii in sistemul de invatamant. in acelasi timp, legea reaseaza in legalitate liceele pedagogice, subliniind cu doua linii ca aceasta reintroducere si reasezare a liceelor pedagogice vin si ca o cerinta a acestor licee care au asociatie”.

Prin Legea 1/2011, se dorea ca invatatorii si educatorii care au doar studii liceale, dar care au vechime in aceasta meserie sa-si echivaleze studiile cu o diploma de licenta:”Pe buna dreptate, acceptand o asemenea formula n-am face decat sa trimitem in derizoriu programele de licenta pe care sistemul nostru de invatamant le are. Dar culmea culmilor este ca, prin metodologia pe care colectivul d-lui Funeriu, impreuna cu dl. Funeriu o elaboreaza in 2011, stabileste prin aceasta metodologie ca, daca nu se pot echivala studiile in patru ani, cei care nu primesc echivalarea pleaca din sistem. Si atunci te intrebi cat sunt de corecti oamenii acestia? Ori nu mai stiu ce-au scris in metodologiile proprii ori pur si simplu arunca praf in ochii oamenilor”, a precizat fostul ministru al Educatiei.

Prin OUG 92/2012, nu se doreste decat stabilirea statutului de legalitate atat pentru liceele pedagogice, cat si pentru functiile de educator si invatator.
Ecaterina Andronescu a mai spus ca introducerea mult discutatului articol conform caruia se acorda un interval de sase ani pentru ca cei care au facut doar studii liceale sa poata parcurge studiile de licenta, a fost facuta la propunerea Directiei de avizare din Ministerul Justitiei.

„Am acceptat acest articol, pentru ca nicio ordonanta nu parcurge procedurile parlamentare intr-un termen atat de indelungat. Ca urmare am acceptat pentru ca ordonanta nu este lege, vine in Parlament, parcurge toate procedurile parlamentare si este dreptul senatorilor si deputatilor de a aduce amendamentele si corecturile necesare in asa fel incat in momentul in care primeste legea de aprobare a ordonantei sa fie o lege care sa dea stabilitate sistemului si sa nu introduca niciun fel de mesaje negative catre sistem. Dar chiar si in conditiile existentei acestui articol metodologia d-lui Funeriu stabilea patru ani, ordonanta stabileste sase ani.”, a conchis Andronescu citata de agerpres.ro.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie