Ponta propune explorarea gazelor de şist şi nu de exploatarea acestora

 

Una dintre principalele teme de discuţie ale anului 2012 a fost moratoriul impus de guvernul “Ponta I” asupra exploatării gazelor de şist aflate pe teritoriul României. Deşi acordul de exploatare fusese semnat în 2004 de premierul Adrian Năstase, campanile mediatice interne şi internaţionale declanşate de mişcările ecologiste i-au determinat pe cei din USL să se reorienteze în acesta problemă.

Gazele_de__ist_14_opini

Iată însă că noul program de guvernare anunţat de cabinetul “Ponta II” impune o revenire la poziţia iniţială a PSD, Victor Ponta arătându-se, la începutul anului 2013, mai mult decât dispus să reia tema.

 Şi asta nu întâmplător, pentru că subiectul în sine poate fi definitoriu pentru viitorul întregii omeniri.

 Dănuţ Dudu

Interesul poartă fesul

Deşi în luna mai a anului trecut proaspătul premier Victor Ponta instituia un moratoriu privind exploatarea gazelor de şist, iată că, între timp, poziţia acestui s-a schimbat radical:

“Ştiu că nu voi fi prea popular prin aceste afirmaţii, dar să ne gândim că România plăteşte în continuare cel mai mare preţ pentru gaz faţă de Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. Nici nu mai vorbesc de Statele Unite care au ajuns exportatori de gaze datorită exploatării gazelor de şist. Să ne gândim că noi vorbim în primă fază de explorarea gazelor de şist şi nu de exploatarea acestora”, declara acesta pe 4 ianuarie în cadrul unei emisiuni televizate.

În sprijinul acestuia a venit şi Ministrul afacerilor externe, Titus Corlaţean, care declara, la interval de două zile, că exploatarea gazelor de şist poate genera dezvoltare pentru România, subliniind că subiectul trebuie tratat raţional şi pe baze ştiinţifice.

Guvernul are intenţia de a promova transparent şi de a discuta mizele dezvoltării României, inclusiv această chestiune energetică legată de gazele de şist”, a subliniat acesta.

Mai mult, Ponta declara, la finele lui decembrie, că negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist vor reprezenta o zonă de interes pentru viitorul Guvern, adăugând că cel care are cel mai mult de pierdut dacă România scoate gaze de şist este Gazprom.

Totuşi, Victor Ponta nu a fost întotdeauna atât de hotărât în ceea ce priveşte extragerea, în această manieră, a gazelor de şist.

Partidul Social Democrat (PSD), pe care îl conduce Victor Ponta, a pledat împotriva exploatării gazelor de şist. Schimbarea radicală de poziţie a premierului se explică prin faptul că, printre proiectele prioritare ale programului de guvernare (în ceea ce priveşte sectorul energetic), se numără demararea acţiunilor de explorare pentru identificarea zăcămintelor exploatabile din şisturi bituminoase, aşa cum sunt… gazele de şist!

Cel mai mare câştigător al punerii în aplicare a acestui proiect este gigantul petrolier american “Chevron”, companie care deţine în România patru licenţe de explorare şi exploatare în zona Constanta şi Vaslui.financiarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie