Titus Corlatean vrea ca Marea Britanie sa nu uite ca romanii au contribuit la cresterea ei economica

 

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, considera ca ar fi bine sa nu se uite faptul ca muncitorii romani au contribuit la cresterea economica din mai multe state membre UE, inclusiv din Marea Britanie, punctand ca tema prezentei romanilor pe piata fortei de munca britanice este din nou folosita in precampanie electorala din dorinta de a castiga capital politic.

titus corlatean„Pot s-o spun public in acest moment, ca nu am niciun fel de satisfactie, pentru a vedea faptul ca, iata, din nou tema romanilor, intre altele si a bulgarilor si a altora, este folosita in precampanie electorala din dorinta de a castiga capital politic. Ar fi bine, si asta vreau s-o spun public si o s-o spun public tot mai mult, sa nu se uite faptul ca romanii, cetatenii europeni romani au contribuit ani de zile la prosperitatea economica, la cresterea economica din foarte multe state membre ale UE, inclusiv Marea Britanie. Faptul ca suntem acum intr-un context de criza economica, dupa ce am avut nevoie de unii, acum devin inamicii nostri? Nu cred ca este o tratare corecta a ceea ce a insemnat contributia romanilor in Marea Britanie”, a declarat Corlatean, miercuri seara, la Digi 24, intrebat cu privire la recentele dezbateri din Marea Britanie pe tema prezentei romanilor si bulgarilor pe piata de munca britanica.

El a opinat ca romanii fac parte din categoria cetatenilor din state ale UE care au mers sa gaseasca un loc de munca in Marea Britanie, fiind plasati foarte bine ca nivel de pregatire, de educatie.

„Acest lucru este convenabil celor care primesc forta de munca extrem de bine calificata fara sa investeasca nimic, le este foarte confortabil, dar in acelasi timp, atunci cand vorbim de alte categorii socio-profesionale, atunci acestia ne devin deranjanti. Nu este in regula. Romanii au contribuit la crestere economica in Marea Britanie, romanii au contribuit prin munca, inclusiv munca fizica, pe care poate altii n-au facut-o, n-au facut-o britancii sau n-au vrut s-o faca altii, la succesul Olimpiadei de la Londra, prin tot ce a insemnat infrastructura, constructia stadionului, faimos. Deci, lucrurile acestea vreau sa le spun de o maniera publica pentru ca reprezinta o contributie pozitiva a muncitorului roman in Marea Britanie”, a adaugat Corlatean.

El a precizat ca de la 1 ianuarie 2014 niciuna dintre tarile europene nu mai poate sa aiba vreo restrictie pentru muncitorii romani.

„Cine isi propune sa nu respecte Tratatul Uniunii Europene sa-si asume consecinte juridice la Curtea de la Luxemburg, si politice, si pecuniare, este liber s-o faca. Dar eu cred ca toate statele care mai mentin inca restrictii vor respecta aceasta prevedere, aceasta clauza a Tratatului UE”, a adaugat ministrul.

Ministrul de Externe a amintit ca dezbateri similare au mai avut loc si inaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, fiind exprimate la acea data anumite temeri in presa din Marea Britanie cu privire la „valurile de invadatori romani”.

„In presa britanica aparuse aceeasi chestiune – vor veni valurile de invadatori romani, care vor lua locurile de munca, vor genera nu stiu ce valuri uriase de criminalitate. Si imi aduc aminte ca au fost reprezentanti ai media britanice, la 1 ianuarie 2007, la aeroport, la Londra, la Heathrow, cred, asteptand valuri uriase de imigranti romani si au fost extrem de dezamagiti sa constate ca doi turisti romani au coborat pe solul britanic, pe pamantul britanic”, a spus ministrul.

Corlatean a subliniat ca de la intrarea Romaniei in Marea Britanie s-au intamplat foarte multe lucruri si ca romanii care au dorit sa isi gaseasca un loc de munca in alta parte au ales cu prioritate tari precum Spania sau Italia si au respectat, in general, regulile din tarile respective. Ministrul a mai punctat faptul ca libertatea de circulatie a cetateanului roman este un „bun castigat”, dar nu pe deplin respectat.

Intrebat cum va gestiona discursurile din Marea Britanie pe aceasta tema, Corlatean a raspuns: „Noi am preferat, cel putin pana acum, canalul oficial, mai discret, este adevarat, dar va asigur ca am facut demersuri constante si am avut o relatie constanta cu secretarul William Hague pe aceasta tema, am avut o corespondenta si am primit asigurari scrise ca ceea ce scrie in Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, faptul ca de la 1 ianuarie 2014, deci la sfarsitul acestui an – inceputul anului viitor, restrictiile vor fi eliminate, pentru ca este un tratat al Uniunii Europene, acest lucru va fi respectat”.

agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie