Romania are la dispozitie 1 miliad de euro. Banca Mondiala a aprobat suma in cadrul acordului preventiv cu FMI

 

Reprezentantul rezident al Bancii Mondiale la Bucuresti, Francois Rantrua, a declarat, joi, ca Banca Mondiala a pus la dispozitia Romaniei suma de un miliard de euro pentru Romania.

banca mondiala„Banca Mondiala a pus la dispozitie un miliard de euro deschizand saptamana trecuta o linie de finantare, dar banii nu vor fi trasi, in cadrul participarii Bancii Mondiale la acordul de tip preventiv incheiat cu FMI”, a spus Francois Rantrua.

Surse din Banca Mondiala au declarat pentru Agerpres ca scrisoarea oficiala de aprobare catre guvernul roman a fost trimisa pe 10 ianuarie, moment la care a avut loc si punerea sumei de un miliard de euro la dispozitie.

Guvernul a aprobat pe 16 mai 2012 memorandumul prin care Banca Mondiala urmeaza sa puna la dispozitia Romaniei o linie de finantare preventiva de un miliard de euro, a declarat atunci premierul Victor Ponta.

Potrivit prim-ministrului, sumele trase de Romania din aceasta linie de creditare sunt „pentru acoperirea eventuala a deficitelor sau oricaror alte necesitati prevazute in gestionarea Ministerului Finantelor”, a declarat premierul Victor Ponta.

Pentru ca linia de finantare sa fie disponibila Romaniei, boardul Bancii Mondiale trebuia sa aprobe acordul, in luna iunie a anului trecut.

Acordul este unul de tip preventiv, pe trei ani, Romania urmand sa plateasca dobanzi doar daca acceseaza linia.

Dobanzile medii actuale ale Bancii Mondiale sunt de 3 – 3,5% pe an, in conditiile in care Romania se poate imprumuta in prezent de pe piata libera la dobanzi de 5 – 6%.

agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie