Preturile interventiilor medicale la privat vor creste daca se aplica ideea ministrului sanatatii. Vezi cu cat

 

Potrivit ultimelor detalii referitoare la posibila taiere a finantarii pentru spitalele private de catre stat, oferite de subsecretarul de stat Raed Arafat, masura vizeaza strict partea de spitalizare si interventii chirurgicale, nu si tratamentul ambulatoriu.

Spitalul de urgenta FloreascaAstfel, oamenii vor putea merge in continuare cu trimitere de la medicul de familie pentru consultatii gratuite, iar investigatiile si unele tratamente usoare vor fi in continuare compensate la operatorii privati care au contract  cu CNAS.

Lucrurile se schimba atunci cand vorbim de interventii chirurgicale, care pana acum erau decontate la unii operatori privati, in masura plafonului.

De pilda, costul unei operatii de apendicita costa in medie la privat 5.000 de lei la privat, iar dupa aplicare decontarii, pretul ajunge si la 3.000 de lei. In cazul in care se vor opera modificarile respective in Contractul Cadru, cei care se vor opera la privat vor plati cel mai probabil pretul intreg, in cazul in care operatorul nu va putea suporta aceasta „coplata” din fonduri proprii.

Operatorii a caror cifra de afaceri nu este influentata masiv de deconturile cu CNAS si-au exprimat neutralitatea fata de potentiala masura anuntata de Nicolaescu si au asigurat ca nu vor opera modificari de pret. Altii insa ar putea scumpi interventiile cu cca. 20%, spun unele voci din piata.

Daca aplicam aceasta posibila scumpire la pretul unei nasteri la privat, ajungem la un pret de aproape 10.000 de lei, fata de cca. 8.000 de lei, cat costa in medie un pachet de nastere naturala intre standard si premium, la o maternitate privata.

Numarul femeilor educate care au ales sa nasca la spitale private s-a dublat in ultimii trei ani, ajungand la 32% din totalul nasterilor. Prin incheierea unor contracte cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, privatii pot deconta in jur de 20% din costul nasterii, daca viitoarea mama este asigurata. De multe ori, o nastere „gratuita” in spitalele de stat ajunge sa coste aproape la fel de mult ca la unul privat, din cauza platilor informale.

capital.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie