ICCJ a primit dosarul extradarii lui Aurel Fratila, romanul suspectat de SUA pentru terorism
Instanta suprema ia in discutie in 21 ianuarie contestatia privind arestarea fostului angajat al MApN, Aurel Fratila, pentru care autoritatile americane au solicitat extradarea catre SUA, unde romanul este cercetat pentru terorism.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a primit, marti, de la Curtea de Apel Bucuresti, dosarul in care a decis extradarea lui Aurel Fartila si a dispus arestarea provizorie a acestuia in vederea predarii lui catre Statele Unite ale Americii.
Aurel Fratila (41 de ani) este acuzat ca a comercializat in Iran echipamente pentru avioane, care pot fi montate si pe aparate civile, dar si militare. Astfel, Aurel Fratila a intrat in atentia autoritatilor judiciare americane, care au cerut sprijinul autoritatilor de la Bucuresti, avand in vedere afacerile derulate de roman prin firmele sale.
In urma solicitarii americane, Curtea de Apel Bucuresti a admis, in 11 ianuarie, cererea de extradare a romanului.
„Admite cererea de extradare formulata de autoritatile judiciare din Statele Unite ale Americii privind pe persoana extradabila Fratila Aurel. Dispune extradarea numitului Fratila Aurel catre autoritatile judiciare din Statele Unite ale Americii. Ia act ca persoana extradabila Fratila Aurel se prevaleaza de regula specialitatii. Dispune arestarea persoanei extradabile Fratila Aurel in vederea predarii, pe o perioada de 30 zile, incepand din data de 11.01.2013 pana la data de 9.02.2013, inclusiv. in baza art.192 alin.3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia”, se arata in minuta instantei.
Purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Sorin Sava, a declarat, marti, pentru Mediafax, ca actiunea de extradare in SUA a cetateanului roman Aurel Fratila, fost angajat MApN, pentru comert cu produse militare in Iran, reprezinta „rezultatul cooperarii romano-americane”.
„Aceasta actiune reprezinta rezultatul cooperarii romano-americane, atat pe dimensiunea de informatii, cat si pe dimensiunea de aplicare a legii, privind DIICOT. Aurel Fratila a fost avut in atentie de catre SRI, pentru implicarea in intermedierea tranzactionarii prin firmele pe care le controla a unor produse duale catre state aflate sub incidenta unor restrictii internationale”, a afirmat oficialul SRI.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au investigat afacerile lui Fratila, cu ajutorul SRI, documente si probe fiind, in final, transmise autoritatilor judiciare ale SUA.
Ministerul Apararii precizeaza ca Aurel Fratila a fost, dupa absolvirea Academiei Tehnice Militare, inginer pentru exploatare la o escadrila de aviatie, intre 25 mai – 15 iunie 1996, data la care a fost trecut in rezerva si ca pe durata activitatii in MApN nu a participat la misiuni in strainatate.
„Aurel A. Fratila a urmat cursurile Sectiei Aeronave a Academiei Tehnice Militare, din Bucuresti, in perioada 1990-1996, in anul 1993 acordandu-i-se gradul de locotenent. Dupa absolvire a fost repartizat la o escadrila de aviatie a Fortelor Aeriene ca inginer pentru exploatare, functie pe care a ocupat-o intre 25 mai si 15 iunie 1996, data la care a fost trecut in rezerva”, se arata in precizarea transmisa marti de MApN.
Purtatorul de cuvant al MApN, Constantin Spanu, a precizat, pentru Mediafax, ca Aurel Fratila a fost trecut in rezerva dupa ce a fost declarat „inapt militar”.
Potrivit unui site care monitorizeaza capacitatile militare iraniene, www.iranwatch.org, generalul iranian Jamshid Ghassemi si Fratila au fost inculpati in 17 octombrie 2006 pentru spalare de bani si pentru conspiratie in vederea exportului de articole incluse in catalogul produselor de razboi din SUA catre Iran, via Romania, fara a avea licentele de la Departamentul de Stat american.
Acelasi site mentioneaza ca cei doi au incercat sa exporte catre Romania giroscoape militare si accelerometre pentru ghidarea rachetelor balistice, desinatia finala fiind Iranul.
Jamshid Ghassemi a fost arestat in Bangkok in noiembrie 2006, dar a fost eliberat in septembrie 2008 dupa ce cererea SUA de extradare a sa a fost respinsa. El este general al fortelor aeriene iraniene.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!