Victor Ponta si-a pregatit echipa de ministri care va purta negocieri cu FMI

 

Premierul Victor Ponta s-a intalnit in cursul zilei de luni cu mninistrii care vor purta negocieri cu cei de la FMI.
„Asa cum am facut si pana acum de altfel, ma vad cu toti ministrii care au negocieri de purtat cu FMI. Vicepremierul Chitoiu este imputernicit categoric sa conduca toate negocierile alaturi de Liviu Voinea si de fiecare ministru in parte”, a spus Ponta.

Guvernul Ponta 2Sistemul discutiilor pregatitoare a fost implementat de fostul vicepremier Florin Georgescu, iar in opinia primului ministru este un sistem foarte bun deoarece in urma discutiilor, fiecare stie ce are de facut: „Azi ne impartim fisele de negociere. E un sistem pe care domnul Florin Georgescu l-a aplicat anul trecut si a fost foarte bun. Asta e intalnirea pregatitoare a noastra. Cei de la FMI cred ca marti abia sosesc in Bucuresti, iar de miercuri incep discutiile”.

Delegatia Fondului Monetar International condusa de Erik de Vrijer, va sosi in tara in perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului stand-by. Discutiile cu delegatia se vor axa pe perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara. Misiunea FMI va fi insotita de echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.

In prezent, Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE in valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decat in caz de necesitate.

Evaluarile FMI au fost intrerupte anul trecut in luna septembrie, din cauza alegerilor parlamentare organizate in luna decembrie. FMI a afirmat atunci ca bugetul pentru 2013 va fi discutat cu executivul nou ales.
Cu toate acestea, in luna noiembrie a anului trecut, echipa FMI s-a intors in Romania pentru analizarea performantelor economice si bugetare, fara a face insa niciun fel de declaratii publice si fara un raport catre consiliul director al Fondului.

Guvernul este hotarat sa incheie un nou acord preventiv cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, dupa cum a afirmat primul ministru dupa votul de investitura, deoarece Uniunea Europeana este in plina furtuna economica.

Si fostul ministru de Finante Florin Georgescu a afirmat ca un nou acord cu FMI ar trebui negociat chiar din luna ianuarie 2013, acord care ar prelua unele dintre conditiile nerealizate curprinse in actuala intelegere, se precizeaza pe mediafax.ro.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie