Eurodeputatii romani au pledat in fata plenului PE pentru pastrarea fondurilor alocate coeziuni in viitorul cadrul financiar multianual
Eurodeputatul social-democrat Ioan Enciu si colegul sau democrat-liberal Iosif Matula au declarat luni seara, la Strasbourg, in plenul Parlamentului European (PE), ca reducerea finantarilor politicii de coeziune in cadrul financiar 2014-2020 va afecta in principal zonele mai putin dezvoltate ale UE, inclusiv cele din Romania. La randul sau, eurodeputata PNL Ramona Manescu a insistat asupra necesitatii unor proceduri mai simple pentru accesarea fondurilor europene, dar si a unei flexibilitati sporite in alocarea lor.
Interventiile eurodeputatilor romani au avut loc in cadrul unei dezbateri comune privind Politica de coeziune si Fondul European de solidaritate, in cadrul careia au fost discutate rapoartele ‘Contributia reamenajarii urbane la cresterea economica in cadrul politicii de coeziune a UE’, „Optimizarea rolului dezvoltarii teritoriale in cadrul politicii de coeziune”, „Rolul politicii de coeziune a UE si al actorilor sai in aplicarea noii politici energetice europene” si respectiv „Fondul de solidaritate al UE, implementare si aplicare”.
„Sper si cer in acelasi timp Consiliului European sa nu reduca fondurile alocate politicii de coeziune in viitorul cadru financiar multianual. in calitate de raportor pentru aviz din partea Comisiei ITRE (Industrie si Cercetare) sustin ca este important ca fondurile structurale sa contribuie la finantarea de proiecte energetice, mai ales in zonele mai putin dezvoltate, in special cele din estul Uniunii”, a declarat eurodeputatul PSD Ioan Enciu.
„Vreau sa insist si pe nevoia de investitii in eficienta energetica, inclusiv in sectorul locuintelor, ce trebuie sustinute si la nivel local prin mecanisme financiare precum imprumuturi, granturi sau credite nerambursabile. De asemenea, trebuie sa li se acorde prioritate marilor proiecte de dezvoltare a infrastructurilor energetice, iar in acest sens este necesara coordonarea intre fondurile structurale si noile instrumente precum Mecanismul Conectarea Europei”, a adaugat el.
Eurodeputata PNL Ramona Manescu, care a intervenit in dezbatere din partea grupului ALDE, a apreciat ca masurile si actiunile propuse au drept scop ca, „prin intermediul politicii de coeziune si al fondurilor structurale, sa reusim ca macar in viitoarea perioada de programare sa revitalizam economia si sa crestem competitivitatea tuturor statelor membre”.
Ea a salutat atentia acordata oraselor, despre care sustine ca au resimtit cel mai pregnant efectele crizei economice, confruntandu-se cu probleme grave precum somajul, discriminarea si saracia. ‘Avand in vedere rolul-cheie al oraselor in realizarea obiectivelor strategiei 2020, precum cele economice, sociale si de mediu, este evident ca nu vom putea fi competitivi la nivel global decat daca vom exploata eficient potentialul de dezvoltare al regiunilor si zonelor urbane prin intermediul politicii de coeziune’, a spus Ramona Manescu.
Ea a subliniat ca un aspect deosebit de important este necesitatea promovarii investitiilor in infrastructura energetica si a actiunilor care vizeaza imbunatatirea eficientei energetice, atat de importanta in dezvoltarea regionala.
Citeste articolul integral pe agerpres.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!