Reprezentantii CE sesizeaza distantarea nivelului de trai intre tarile din nord si cele din sud. Uniunea Sindicatelor Germane solicita un „plan Marshall pentru Europa”

 

Raportul UE privind starea societatii in zona Euro trage un serios semnal de alarma. Reprezentantii Comisiei constata o distantare tot mai periculoasa intre nord si sud, mai ales in cand e vorba de somaj sau saracie.

europaCriza economica de durata lasa urme adanci in Europa. Nu doar rata somajului atinge cote tot mai ridicate, dar si saracia se extinde cu rapiditate. Tot mai multi oameni traiesc la limita subzistentei. In raportul oficial, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, László Andor, arata ca „veniturile famililor au scazut in paralel cu cresterea riscului de a saraci.” Saracia nu afecteaza in egala masura diversele categorii sociale. Mai ales tinerii, femeile si mamele singure sunt in pericol de a trai pe tremen lung in saracie.

In primele momente ale crizei, Comisia Europeana si statele UE sperau in efectele miraculoase ale asa numitilor „stabilizatori sociali”: sistemele sociale urmau sa atenueze caderea libera a nivelului de trai. Dar, in conditiile in care incasarile provenite din impozite au scazut iar costurile sociale au crescut, multe state nu mai dispun de instrumentele necesare prevenirii si combaterii crizei.

Este greu sa mai vorbesti despre valori medii in Europa. Nelinistitor este si rezultatul celor mai recente studii care atesta ca nordul relativ stabil se distanteaza tot mai mult de sudul, care continua sa alunece in zone negative. Rata somajului, de exemplu. Daca in Austria Eurostat inregistra 4,5 procente, in Spania, detinatoarea unui nedorit record, nu mai putin de  26,6 la suta din cetatenii activi nu isi gasesc un loc de munca. Si mai afectati sunt tinerii: peste jumatate din grecii si spaniolii iesiti de pe bancile scolii nu au unde sa munceasca. Oficialul european Andor este de parere ca la originea acestor ingrijoratoare date se afla lipsa pregatirii sau orientarea gresita a tinerilor in alegerea unei meserii. „in Europa de Sud si de Est calificarile nu corespund locurilor de munca existente si situatia s-a inrautatit.” Multe state se afla intr-un cerc vicios in care somajul, scaderea impozitelor, reducerea investitiilor si recesiuea afecteaza grav economia. Exista si state unde veniturile pro familie au crescut: este cazul Germaniei, Frantei si Poloniei.

Comisia califica cele mai recente evolutii din spatiul european ca fiind „un model nou”, ce nu poate linisti spiritele. Solutiile propuse vizeaza, pe langa o ofensiva de calificare si reforme pe piata muncii si o adaptare a sistemelor sociale. Dat fiind nivelul ridicat al somajului, fondurile sociale sunt indispensabile. Si stabilirea unor salarii minime ar putea ajuta, atat timp cat ele nu afecteaza performantele economice. Patrick Itschert, adjunct al secretarului general al Uniunii Sindicale Europene ETUC nu se declara impotriva salariilor minime si a masurilor de calificare a personalului. Totusi, intr-un intreviu acordat Deutsche Welle el critica „politica oarba de austeritate” a Comisiei. „Reformarea pietei muncii nu creaza locuri de munca. Concurenta bazata doar pe salarii minime ar echivala cu importarea modelului chinezesc. Nu ne dorim asa ceva”. In reactie la Raportul Comisiei Europene, Uniunea Sindicatelor Germane a solicitat un „plan Marshall pentru Europa”.

capital.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie